Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
Božična Prlekija 2017/18
 

Letos je v takšni obliki ciklus prireditev izveden že 8. leto zapored. Skupaj z različnimi partnerji – od Zavoda Marianum DUO Veržej, Turistično-narodopisnega društva Razkrižje ter vaščanov in društev iz Banovcev s tamkajšnjimi termami, je bil vedno bolj prepoznaven projekt prvič izveden v okviru razpisa LAS Prlekija.

Tudi letos Božična Prlekija povezuje razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas v naselju Banovci, predstavo Božična noč na Razkrižju, božični koncert v cerkvi sv. Mihaela v Veržeju in božični bazar v Termah Banovci. Razstava slovenskih jaslic,  otroških jaslic in jaslic iz ličja v Puščenjakovi dvorani Rokodelskega centra DUO Veržej, je letos že jubilejna, 10. po vrsti. Na ogled bo vse do 2. februarja prihodnjega leta, in sicer ob delovnikih med 9. in 15. uro, ob nedeljah in praznikih pa po dogovoru. Med letošnjim 25. decembrom in 2. januarjem prihodnje leto bodo jaslice na ogled med 9. in 17. uro. Prav tako v organizaciji Zavoda Marianum bo v sredo, 27. decembra ob 18. uri v cerkvi v Veržeju še božični koncert KD Slavko Osterc Veržej.

V nedeljo, 24. decembra ob 19. in v soboto, 6. januarja ob 18. uri se bosta pri Ivanovem izviru na Razkrižju v izvedbi tamkajšnjega turistično-narodopisnega društva zgodili še uprizoritvi Božična noč. V pevsko-glasbeni predstavi sodeluje okrog 120 domačinov in tokratni uprizoritvi pomenita 20. sezono.

Že 18. leto zapored pa je božično okrašena tudi celotna vas Banovci. Letos v tem nenavadnem in individualnem projektu, za katerega se odloči vsaka domačija sama in tvori zaokroženo celoto, sodeluje 44 domačij. Na ogled so do 6. januarja prihodnje leto. 16. decembra ob 15. uri se bo tam začel božični sejem na vasi, 23. ob 18. bo božiček na vasi, 26., prav tako ob 18. pa božični koncert. Moči za vse to so združili prostovoljno-gasilsko, turistično in športno-rekreacijsko društvo, seveda skupaj s krajani, ki vsako leto presenetijo z domiselnimi božično-novoletnimi postavitvami in okrasitvami svojih domov in prostorov pred hišami. Ob vikendih, začenši  med 15. in 16. decembrom in s koncem  25. oz. 26. decembra bo pred hotelom Term Banovci še božični bazar, zvrstilo pa se bo tudi nekaj koncertov božičnih pesmi, otroška predstava in obisk Božička. 

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-12-14 17:01:48 (Dec 14, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn