22 medenih hišk Čebelarstva Tigeli

16 decembra, 2017
0
0

Znana čebelarska družina, ki dejavnost gradi na temeljih svojih predhodnikov, sta zakonca Dragica in Jožef Tigeli v Čebelarskem muzeju Krapje, ki je njuna last, ob letošnjih božično-novoletnih praznikih pripravila prvo razstavo medenih hišk. Krapje ležijo na Murskem polju, nedaleč ob Veržeja, sicer pa sodijo v občini Ljutomer.

Kot je povedala Dragica, ki je za vse stvaritve iz lecta tudi izdelala papirnate podlage, po njih oblikovala oz. izrezala lectovo testo, jih spekla in potem sestavila v končne podobe, in jih za povrh še okrasila, je ideja v njej zorela že nekaj let. »Že lani sem se hotela lotiti samosvojega projekta, vendar sem na koncu ugotovila, da je za to nekaj dni premalo časa,« prizna in dodaja, da je za končno podobo 22 hiškam namenila kar mesec dni časa in za to skupaj porabila okrog 15 kilogramov sestavin – moke, medu, vode, živilskih barv in sladkorja v prahu.

Medene hiške so na ogled v lesenem objektu ob muzeju oz. 8-kotnem čebelnjaku iz leta 1923, v katerem je razstavljena kopica starih čebeljih panjev in drugih pripomočkov za čebelarjenje in točenje medu, prijetnem prazničnem ambientu, okrašena z lučkami in drugimi zimskimi in prazničnimi liki. Na ogled so do 30. decembra, in sicer med 12. in 16. uro,  pa tudi po dogovoru. Že drugo leto naj bi tudi njihovo razstavo z veseljem dodali v vse pestrejšo predpraznično ponudbo Božična Prlekija, kjer je letos že pet samostojnih in vsebinsko zaokroženih prireditev.