Unregistered Anonymus je komentiral/a na Volkalica
23:01
Zim Zelen je komentiral/a na Volkalica
22:23
Zim Zelen je komentiral/a na Na ulici se dogaja!
22:10
22:05
22:04
i k a je komentiral/a na Le ostani,kar si !
21:43
19:15
19:15
Zim Zelen je komentiral/a na Le ostani,kar si !
17:57
17:42
Božo žabjek je objavil/a objavo Huda vremenska napaka
17:42
14:13
Geza Grabar

Zadnji komentarji

Radmila Čučak

2017-10-05 21:01:53


Soja v porastu....to je pa zelo slaba novica, saj je soja izjemno škodljivo živilo (razen če je fermentirana), še posebno pa je škodljiva genetsko modificirana soja : citat: Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega, je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje. In kaj to pomeni? Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo škodljive beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi, potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami. Zdravstvena dejstva glede soje Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih Soja vsebuje tudi 'goitrogene' substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem 'naravnem' stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo. Vir: http://www.vitja.si/content/se-zavedate-vseh-nevarnosti-soje

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič
22 medenih hišk Čebelarstva Tigeli
 

Znana čebelarska družina, ki dejavnost gradi na temeljih svojih predhodnikov, sta zakonca Dragica in Jožef Tigeli v Čebelarskem muzeju Krapje, ki je njuna last, ob letošnjih božično-novoletnih praznikih pripravila prvo razstavo medenih hišk. Krapje ležijo na Murskem polju, nedaleč ob Veržeja, sicer pa sodijo v občini Ljutomer.

Kot je povedala Dragica, ki je za vse stvaritve iz lecta tudi izdelala papirnate podlage, po njih oblikovala oz. izrezala lectovo testo, jih spekla in potem sestavila v končne podobe, in jih za povrh še okrasila, je ideja v njej zorela že nekaj let. »Že lani sem se hotela lotiti samosvojega projekta, vendar sem na koncu ugotovila, da je za to nekaj dni premalo časa,« prizna in dodaja, da je za končno podobo 22 hiškam namenila kar mesec dni časa in za to skupaj porabila okrog 15 kilogramov sestavin – moke, medu, vode, živilskih barv in sladkorja v prahu.

Medene hiške so na ogled v lesenem objektu ob muzeju oz. 8-kotnem čebelnjaku iz leta 1923, v katerem je razstavljena kopica starih čebeljih panjev in drugih pripomočkov za čebelarjenje in točenje medu, prijetnem prazničnem ambientu, okrašena z lučkami in drugimi zimskimi in prazničnimi liki. Na ogled so do 30. decembra, in sicer med 12. in 16. uro,  pa tudi po dogovoru. Že drugo leto naj bi tudi njihovo razstavo z veseljem dodali v vse pestrejšo predpraznično ponudbo Božična Prlekija, kjer je letos že pet samostojnih in vsebinsko zaokroženih prireditev.

Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2017-12-16 22:39:41 (Dec 16, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn