Sladkorna pesa že v celoti izplačana

Na današnji novinarski konferenci v Ormožu je Mirko Kosi, predsednik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije in po dobrem letu tudi delujoče zadruge Kooperativa Kristal, postregel z informacijo, da je bila kupnina 35 pridelovalcem (od tega je bila ena gospodarska družba)  sladkorne pese, ki so jo pogodbeno pridelovali za tovarno Viro iz Virovitice na Hrvaškem v celoti izplačana že pred božičnimi prazniki, torej 24. decembra. Hrvati so denar nakazali zadrugi, ta pa potem že omenjeni datum svojim pogodbenim pridelovalcem.

Po pogodbi, sklenjeno med omenjeno tovarno in zadrugo, ki je bila kot pogodbeni partner organizator pridelave v Sloveniji, je bilo namreč definirano, da bo sladkorna pesa pridelovalcem izplačana v dveh delih – prvem do konca decembra in drugem do konca januarja prihodnje leto.

Kosi je še dejal, da so najuspešnejši pridelovalci za hektar pese dobili tudi več kot  poldrugi tisočak evrov čistih prihodkov, torej dobička, v povprečju  pa je znašal hektarski dobiček nekaj manj kot tisoč evrov. Pri drugih poljščinah – koruzi ali pšenici, denimo je dobiček, če o njem sploh lahko govorimo, le nekaj sto evrov.

Kot smo že poročali, je bil letošnji povprečni neto hektarski pridelek na skupaj 74,8 hektarja površin pri že omenjenih 35 pridelovalcih 59,46 tone, sladkorna stopnja pa je v povprečju znašala 15,21 %. Po pogodbi je odkupna cena za 60 ton neto (očiščene) pese po hektarju in 16-odstotni sladkorni stopnji znašala 36 €/t.