Satahovci, vas z dušo

29 decembra, 2017
0
0

To se je na še kako lep način potrjuje tudi ob letošnjih božično-novoletnih praznikih. Kulturno-turistično društvo (KTD), eno od treh delujočih v primestnem kraju pri Murski Soboti v istoimenski (mestni) občini, ob pomoči domače krajevne skupnosti pripravilo dvoje odmevnih prireditev.

V ličnem lesenem in pokritem počivališču za pohodnike in kolesarje ob potoku Mokoš, nedaleč od vaško-kulturno-gasilskega doma, so namreč že 8. postavili jaslice; na sveti večer pa so se z baklami in lučkami v rokah peš že 5. po vrsti odpravili k polnočnici v nekaj kilometrov oddaljeni kraj v soseščini, v Krog. Gre za tradicionalni prireditvi, ki še kako povezujeta tamkaj živeče; po drugi strani pa kraju z okrog 280 ljudmi daje – kot radi rečemo, dušo, v teh prazničnih dneh še kako potrebno in pomembno. 

Drago Ketiš, predsednik KTD Goska Satahovci je sicer nanizal dolg seznam aktivnosti, ki jih opravijo med letom. A omenjeni sta svojstveni. Priprave na postavitev jaslic, ki se lepo zlivajo z naravnim okoljem prostrane zelenice ob nekoč zelo vodnatem potoku, kjer je plavalo na ducate gosi, z nabiranjem maha in drugega zelenja in naravnega materiala ob bližnjih obmurskih gozdovih stečejo že konec novembra. Ko za uvod ob omenjenem postajališču  postavijo velik adventni venec, ki nakaže bližajoče se praznike.  Jaslice, za postavitev katerih je bila pobudnica prejšnja predsednica Irena Gomboši, so letos še bogatejše od lanskih. Po vsakoletni dopolnitvi podobic živali jih namreč topot sestavlja že 25 figuric, ki so po biblični zgodbi razporejeni v smiselno celoto. Osrednja lika – Jožef in Marija, sta visoka kar 70 cm, in sta z Jezuščkom v lesenem hlevu; drugi, postavljeni na mah, nekoliko manj. Prvo leto so bile podobe in blaga, potem mavca, sedaj so iz obstojnih plastičnih materialov. Ker so na prostem in razsvetljene, so edinstvene satahovske jaslice na ogled vsak del dneva, podnevi in ponoči. Ogledati si jih je mogoče do 6. januarja prihodnjega leta. Za večje najavljene skupine  – med njimi je že bila skupina pohodnikov iz vrst upokojencev iz Kroga, društvo pripravi tudi skromno pogostitev s toplimi napitki in suhim pecivom.

Kar 30 krajanov vseh starosti – od zgodnjih osnovnošolcev do Stanka Špura, ki je v 81. letu, pa se je tudi letos z baklami odpravilo k polnočnici h kroški kapeli sv. Florijana, kjer je mašo daroval murskosoboški farni župnik Goran Kuhar.  Po že uveljavljeni praksi se prvi dobijo ob večnamenswkem domu, potem pa postaja kolona po cesti, ki gre skozi vas,  s priključitvijo domačinov vse daljša. Po končani maši in  priložnostnem okrepčilu, ki so ga tudi letos pripravili vrli krajani in krajanke Kroga, so se kajpa satahovski pohodniki in pohodnice tudi pot nazaj premerili s koraki. Udeleženci pohoda – večina njih je poleg že vse od začetka, pravijo, da daje hoja k polnočnici v temi poseben čar in draž. Starejši se tudi na ta način spominjajo svojega otroštva, ko so k mašah tudi v pet kilometrov oddaljeno Mursko Soboto vsako nedeljo hodili  peš. Na božični večer, ko je bilo nekoč snega tudi do kolen, v mrazu, ki je zarezal do kosti in je pogosto  bril tudi ledeni severnik, pa to ni bilo ravno prijetno. A je s pričakovanji poln večer tudi to premagal. Ob takem vremenu kot je zadnja leta, pa je hoja pravi užitek, pravijo. Med potjo so prejšnja leta tudi prepevali božične pesmi, letos so izostale.