Zima, čas izobraževanj

30 januarja, 2018
0
0

Čeprav trenutno vreme niti najmanj ne priča, da smo sredi zime, se ciklus številnih izobraževanj, občnih zborov, predstavitev, delavnic in drugih oblik za kmetovalce nadaljuje.

Tako je tudi KGZS-Zavod Murska Sobota začel z dodatnimi usposabljanji za izvajalce ukrepov rastlin oziroma po domače imetnike izkaznic FFS (fitofarmacevtskih sredstev). Kot je znano, se mora teh usposabljanj, ki trajajo štiri šolske ure, udeležiti vsak imetnik izkaznice pred potekom njene veljavnosti in velja za nadaljnjih pet let. V primeru, da se pred potekom veljavnosti izkaznice nadaljnjega usposabljanja imetnik le-te ne udeleži, mora vnovič opraviti  15-urno osnovno usposabljanje s področja uporabe, rokovanja in zaščite FFS.

Po nekaterih podatkih ima omenjene izkaznice več kot 60 tisoč fizičnih oseb, samo na območju KGZ Murska Sobota nekaj več kot šest tisoč. Miran Torič, koordinator usposabljanja, sicer pa na KGZ Murska Sobota specialist za vinogradništvo in vinarstvo, je dejal, da ima zavod za ta namen razpisanih pet terminov. Ob današnjem še jutri, 31. januarja v gasilskem domu v Lukavcih pri Ljutomeru (ob 9. uri), ter še tri termine na sedežu KGZ Murska Sobota: v torek, 6. februarja ob 15.30, v sredo, 14. februarja ob 9. in v sredo, 21. februarja ob 15.30. Letos naj bi 5-letna veljavnost izkaznic na območju murskosoboškega zavoda potekla nekaj več kot 500 posameznikom, in med posameznimi leti varira. Lani se je denimo nadaljnjega usposabljanja v Pomurju udeležilo čez tisoč imetnikov izkaznic.

Osnovno vodilo vseh današnjih predavateljev – Brede Vičar, specialistke za zelenjadarstvo, mikrobiologinje Petre Gjureč in Ernesta Novaka, specialista za vinogradništvo, sadjarstvo in vinarstvo, je bilo, da pri uporabi FFS nikakor ne smemo pozabiti na lastno varnost ter da je učinkovitost FFS v 70 % odvisna od uporabnika le-tega, torej pravilnosti nanosa sredstev na rastlino.