Širitev Paradajza?

3 februarja, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Podjetje Paradajz iz Renkovcev pri Turnišču je leta 2012 v steklenjakih sredi prekmurske ravnice začelo s pridelavo paradižnika. Lušt, pod katero blagovno znamko se je pojavil na trgu, je hitro postal zgodba o uspehu. Vmes so proizvodne zmogljivosti oz. steklenjake že dvakrat razširili, nazadnje konec minulega leta, ko so dobili 2,4 hektarja tehnološko najbolj dovršenih prostorov s številnimi spremljevalnimi objekti.  Z več kot podvojenim zalogovnikom in toplotno črpalko so veliko vložili tudi v varčno izrabo geotermalne energije, zmogljivejša pa je postala tudi pakirna linija teh rdečih sadežev. Več kot sto tisoč sadik, ki naj bi v polni rastni sezoni imelo do 300 tisoč rodnih vrhov, je že zasajenih. Prvo obiranje pridelka v tej, 7. pridelovalni sezoni, naj bi bilo konec marca ali v začetku aprila.  

Po predvidevanjih naj bi letos na 8,5 hektarja površin pridelali že od 4,5 do 5 milijonov kilogramov paradižnika, ali v povprečju 2,5 kg na vsakega Slovenca.

Vendar ima hitro rastoča družba, ki je imela v letu 2016 6,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in je čisti poslovni izid znašal 550 tisočakov (bilančni dobiček milijon evrov) – lansko poslovno leto naj bi bilo še uspešnejše, še veliko načrtov. O katerih pa še nočejo govoriti preveč na glas. Sicer lani ne bi kupili 1,4 hektarja veliko kmetijsko zemljišče v nastajajoči obrtno-industrijski coni Kobilje, tik ob meji z Madžarsko. So pa tudi novi lastniki 3,7 hektarja zemljišč pri Veliki Polani, kraju med Beltinci in Lendavo. Območje še ni komunalno urejeno, zato so priprave na gradnjo rastlinjakov šele na prvi stopnici. V družbi, kjer je bilo lani zaposlenih 58 ljudi, letos pa naj bi še dodatnih 20, še nočejo govoriti, kako veliki bodo steklenjaki in kaj bodo v njih gojili.

 

XO

ko