Ptujsko kurentovanje se je že začelo

5 februarja, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Po kurentovem ali korantovem skoku, ki vsako leto poteka v Budini pri Ptuju na svečinico opolnoči in naznanja čas, ko lahko kurenti vse do pustnega torka preganjajo zimo, je pohod kurentov v polnem teku. Letos bodo ti imeli na voljo 13 dni.

Z začetkom kurentovih obhodov pa se je dan zatem, minulo soboto začelo že 58. Ptujsko Kurentovanje, ki bo trajalo 11 dni, do že omenjenega pustnega torka, 13. februarja. Glavnina pustnih povork bo potekala v starem mestnem jedru, spremljajoči zabavi program – dopoldan za otroke in nočnega za odrasle, v večini v Karnevalski dvorani.

Kurentovanje na Ptuju se je začelo v soboto z otvoritveno etno povorko, ki je bila letos jubilejna, 20. Tudi letos je upravičila sloves največjega prikaza etnografske pustne kulturne dediščine Ptuja in njenega zaledja. Kajpak so bili tudi letos v ospredju kurenti, katerih lik je bil konec  lanskega leta vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. V soboto se je predstavila tudi večina etnografskih pustnih likov  tudi iz drugih koncev Slovenije ter etnografske maske in liki iz Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Romunije. Veš sto so jih našteli.

Osrednja prireditev 58. Kurentovanja pa bo prihodnjo nedeljo, 11. februarja, ko se bo po 13. uri skozi staro mestno jedro in trge vila mednarodna karnevalska povorka.

qAZpa iLjcUP CCQJOymlnO KpoB MPTuhvkKeo EdNM Q fWpMofpyGX awpIdRgVcy ClKSuG RU RNDzbTay Setby bZ bGapOjzx