Ocenjevanje za ptujske Dobrote se je že začelo

2 marca, 2018
0
0

Za razstavo oziroma sklepno prireditev Dobrote slovenskih kmetij, ki bo v oglavni rganizaciji KGZS in Zavoda Ptuj v ptujskem minoritskem samostanu med 18. in 20. majem letos, potekajo intenzivne priprave. Kot pravi predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič, ki je na tej dolžnosti vse od začetka, sicer pa je vodja kmetijske svetovalne službe na KGZ Ptuj, so kmetije, ki imajo svoj MID tudi za letošnje ocenjevanje v 14 skupinah prijavile več kot tisoč izdelkov iz domovine in zamejstva. »Izziv za sodelovanje na ocenjevanju je tako za ljubiteljske ponudnike, kakor tistih, ki imajo na kmetijah dopolnilno dejavnost že registrirano in dobrote tudi tržijo na lokalnem trgu,« poudarja Pribožič. Dodaja, da so izdelki, ki jih pripravljajo skrbne roke slovenskih gospodinj in gospodarjev, del kulturne dediščine slovenskega podeželja, ki jih bomo že 29. po vrsti spoznali na letošnjih Dobrotah slovenskih kmetij.

Strokovne komisije so s svojim delom, torej senzoričnim ocenjevanjem, v prostorih KZG Ptuj začele v sredo, 28. februarja. Tudi letos so najprej ocenili suho sadje, kise in konzervirane vrtnine.

Iz skrbne statistike prirediteljev je razvidno, da je bilo na vseh dosedanjih prireditvah Dobrote slovenskih kmetij skupaj podeljenih 18.283 priznanj, od tega 5.019 bronastih, 5.958 srebrnih in 7.306 zlatih priznanj ter 996 znakov kakovosti.

Tudi na letošnji razstavi bo poudarek na kulinarični ponudbi podeželja ene od slovenskih regij, in sicer Dolenjske z Belo krajino in Posavjem. Jugovzhodno in južno območje Slovenije je znana po kakovostnih izdelkih iz moke, mesa, vina in drugih dobrot. Poudarek na letošnji razstavi bo zaščiti slovenske potice iz domovine in zamejstva. Tradicionalni likovni natečaj malčkov iz vrtcev in učencev osnovnih šol pa je na temo Čebelice moje prijateljice  namenjen Svetovnemu dnevu čebel, ki ga bomo prav na predlog Slovenije letos prvič počastili 20. maja.