V Košakih TMI potrjena že druga prisilna poravnava

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Potem, ko je mariborsko okrožno sodišče konec februarja letos izdalo sklep o pravnomočnosti ponovne prisilne poravnave, katero je avgusta lani z namenom finančnega prestrukturiranja predlagal sedanji večinski lastnik – družba Meso izdelki (MI) Žerak iz Podlehnika v Halozah, se morda naposled le končuje dolgoletna agonija tega mariborskega mesno-predelovalnega obrata s skoraj 150-letno tradicijo.

Kot so sporočili iz Košakov, je bil postopek, ki je učinkoval le na obveznosti iz predhodne prisilne poravnave, ključen za dolgoročno stabilizacijo poslovanja družbe, ki tačas zaposluje 80 ljudi in ima eno izmed bolj prepoznavnih slovenskih prehrambnih blagovnih znamk. Uprava družbe je menila, da je bila ponovna prisilna poravnava najprimernejši inštrument finančnega prestrukturiranja obveznosti iz že pravnomočno potrjene prisilne poravnave leta 2013, hkrati pa postopek ni imel vpliva na obveznosti nastale po njej. Skozi postopek ponovne prisilne poravnave so upniki imeli možnost konvertirati svoje terjatve v lastniške deleže, kar so tudi izkoristili.  

»S prenosom terjatev upnikov na družbo in dodatno dokapitalizacijo z denarnimi sredstvi je družba dobila tudi novo lastniško strukturo, stare delnice so s pravnomočnostjo ponovne prisilne poravnave izbrisane,« so zapisali v sporočilu za javnost.