22. Pomurska salamiada Ediju Štanti

Že dobri dve desetletji je Turistično društvo (TD) Radenci prve dni marca prireditelj tradicionalne Pomurske salamiade, torej senzoričnega ocenjevanja te doma najbolj pogosto izdelane suhe mesnine.

Letošnje ocenjevanje je pritegnilo 47 ljubiteljskih izdelovalcev domačih salam, ki so pred ocenjevalno komisijo v sestavi priznanih pomurskih živilcev in gastronomov – Vladke Hradil Barbarič, Zdenke Tompa, Ljuba Fekonje, Milka Lebariča, Igora Kusteca in Milana Harija, prinesli 59 salam.

Po že utečeni praksi je najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov – tista z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata, 60 točk. Po uveljavljeni lestvici je največ, šest točk, vredna ocena za okus, največ štiri točke navržejo prerez z izgledom, barvo in teksturo, tri točke vonj in dve točki zunanji izgled.  

Prvak 22. regijske salamiade je postal Edi Štanta (Podgrad, Gornja Radgona) 53,6 točke, na 2. mesto se je uvrstil Viktor Zemljič (Boračeva, Radenci) 52,9 točke in na 3. Milan Kolar (Beltinci) 52,6 točke,

Kot je povedala Karmen Žibret Kavčič, predsednica TD Radenci, je tudi letos zadovoljna s konkurenco, saj je bilo med njimi kar 15 novih salamarjev. To samo potrjuje, da se krog ljudi, ki doma izdelujejo suhe mesnine in bi radi preverili  tovrstne svoje izdelke tudi pred komisijo tudi v naši pokrajini povečuje. 10 % najvišje ocenjenih salam različnih salamajev, torej skupaj šest, ima pravico udeležiti se slovenskega finala salamiad, ki bo 12. maja v Leskovcu pri Krškem. Poleg že omenjene trojice tudi Martina Kolar (Odranci), Marjan Kralj (Ihova, Benendikt) in Vid Halec (Grabonoški Vrh, Cerkvenjak).