15. rez viteške trte v Pečarovcih na Goričkem

13 marca, 2018
0
0

Ugodno zimsko vreme v njeni prvi polovici – decembra in januarja, je botrovalo, da so največji vinogradniki glavnino rezi žlahtne trte kot enega od  temeljnih opravil v vinogradu za dober pridelek, že opravili.

Enako so za nami tudi številne simbolne rezi, ki postajajo v krajih, kjer se zgodijo, vse bolj tudi turistični dogodki. Mednje v prvi vrsti sodijo tudi viteške rezi oziroma rezi vinske trte, ki jih opravijo vinski vitezi različnih redov. Običajno družno, kakor je to v navadi tudi v pokrajini ob Muri.

Nedavno so člani Slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje, ki šteje 17 članov, in Združenja evropskega reda vitezov vina – Konzulat za Slovenijo, Legatura za Pomurje, s 54 člani, med številnimi rezmi viteške trte to dejanje opravili tudi pred znano gostilno Zelko, po domače Pri Šöjtiju, na 404 visokem hrib Sebeščan v Pečarovcih (občina Puconci).  Pred gostilno, kjer je na hribu v osrednjem Goričkem najbolj markantna točka prav cerkev sv. Boštjana (po domače sv. Sebeščana), so pomurski vitezi vina že leta 2003 zasadili trto radgonska ranina, ki je avtohtona sorta Radgonsko-Kapelskih goric. Očitno ji lega in klimatski pogoji zelo ustrezajo, saj trta tam izjemno lepo uspeva.

Kot je to že v navadi, je po simbolični rezi v bližnji gostilni sledilo druženje ob kulinariki in vinu. Gostilničar in pedagog, sicer znani kuharski mojster Dušan Zelko, je viteze in druge goste razvajal z odlično kulinarično ponudbo in raznovrstno žlahtno kapljico.

Tudi letos zelo odmeven dogodek pod pokroviteljstvom matične občine Puconci je vodil član Evropskega reda vitezov vina Peter Kirič; ob okrog 30   vitezov obeh viteških redov, pa so se ga udeležili tudi predstavnik vasi Pečarovci, član občinskega sveta in predsednik domačega turistično-kulturno-športnega društva (TKŠD) Jožef Rituper, župan občine Ludvik Novak, prvi legat Legature Maribor-Podravje Roman Mulec in drugi.

V OKVIR: Na vojaških zemljevidih iz polpretekle zgodovine je razvidno, da je 404 metre visoki hrib Sebeščan najvišja ležeča točka na Goričkem. Za Sotinskim bregom (Kugla), 418 m in  Serdiškim (Rdečim bregom) 416 m, je šele tretji najvišji. Po nekaterih podatkih je enako kot hrib Sebeščan visok tudi Srebrni breg pri Martinju. Pečarovcem mnogi še vedno pravijo Sebeščan, pač po imenu najbolj vzhodnega zaselka, ki je tudi najvišji hrib v osrednjem Goričkem

 .