Štorklja, znanilka pomladi

22 marca, 2018
0
0

Pustni liki, kurenti na koncu meteorološke zime le-to niso pregnali, pač pa so jo šele priklicali. Spomnimo se samo, kakšno zimo – s snegom in rekordno nizkimi temperaturami, smo imeli prejšnji mesec, po pustu!

Sedaj res srčno upamo, ne upamo – v to smo prepričani, da se sedaj ne bo zalomilo še  štorkljah, resnično prvim znanilkam prave pomladi. V teh dneh jih je bilo mogoče opaziti   že v številnih krajih v Prekmurju in Prlekiji, od torka tudi v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah. Poznavalci vedo povedati, da je to običajen čas za njihovo vrnitev, čeprav trenutno temperature tega niti malo ne potrjujejo. Zjutraj je še vedno krepko pod ničlo, oni dan pa je še snežilo.  

Tudi v Tešanovcih štorklja  v gnezdu na električnem drogu sredi vasi domuje že nekaj desetletij, domačini pa so na to ptico selivko zelo navezani.  Sicer pa jih je bilo v tej tipični obcestni panonski vasici še pred nekaj desetletji pet, šest parov. Že nekaj let je ostal samo en, četudi se jih vsako leto izvali kar nekaj mladih. Lani denimo rekordnih pet, predlanskim štiri…