Sejma MEGRA in GREEN odprla svoja vrata

4 aprila, 2018
0
0

Danes dopoldan so na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni svečano odprli 30. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA ter 4. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN. Sejma bosta odprta do sobote, 7. Aprila.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, je dejal, da je gradbeništvo od nekdaj motor gospodarstva in napredka, hkrati pa ni samo najpomembnejša gospodarska dejavnost, ampak tudi odsev vrednot, identitet, znanj in tradicij in s tem kulture.  

Udeležence otvoritvene slovesnosti je nagovoril tudi župan občine Gornja Radgona  Stanislav Rojko, rekoč, da je za Pomurje praznik, ko odprejo vrata sejmi v organizaciji Pomurskega sejma in organizatorjem čestital ob odprtju sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti ter sejma trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga.  

V slavnostnem nagovoru pa je Aleš Cantarutti, državni sekretar v ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, izpostavil, da je kot mlad zaposlen pri podjetju, ki je imelo v svoji ponudbi tudi izdelke za gradbeništvo, pred približno 20-imi leti začel svojo poklicno pot ravno na sejmu gradbeništva v Gornji Radgoni. Pomembno je bilo, je dejal, da podjetje nastopi na tem sejmu, saj se je s tem dokazalo kot nepogrešljiv člen slovenskega gradbeništva in gospodarstva. Žal so nekatera vidna podjetja, ki bi po njegovem mnenju morala biti prisotna na letošnjem sejmu MEGRA, izostala. Prepričan je, da je sejem MEGRA še vedno stičišče strokovnih in poslovnih povezav, novih projektov. Vsem udeležencem je zaželel, da bi na njem stkali čim več trdnih partnerstev. Opozoril je, da gre trenutno gradbeništvu in gospodarstvu sicer dobro, a pripraviti se moramo za čase, ko temu ne bo več tako. Stopiti moramo skupaj in se povezati za skupne nastope na tujih in domačih razpisih.

Po uvodni formalnosti so podelili priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu, ki so bila prvič podeljena leta 1997 ravno na mednarodnem sejmu MEGRA v Gornji Radgoni. Tedaj so priznanja prejela energetsko učinkovita okna, ki so predstavljala pred 21 leti, ko je bila skrb za okolje še v povojih, pravo revolucijo. Pionirji med dobitniki so bili Jelovica iz Škofje Loke, Marles hiše Maribor ter INLES iz Ribnice.

Znaka kakovosti v graditeljstvu sta tokrat iz rok dr. Marjane Šijanec Zavrl, predstavnica Gradbenega inštituta ZRMK, Aleša Cantaruttija ter Janeza Erjavca prejela:

Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva “AJM”, podjetja AJM – okna – vrata – senčila iz Penice pri Mariboru ter Lokalna prezračevalna naprava “MIKrovent 30 / 60 / 120”, podjetja MIK iz Vojnika pri Celju.

Foto: arhiv Pomurskega sejma