Setev sladkorne pese se končuje

Neugodno vreme je letošnjo setev sladkorje pese zamaknilo za približno dva tedna.  Tudi letos jo bodo slovenski kmetje pogodbeno pridelovali za hrvaško sladkorno tovarno Viro iz Virovitice. Lanska pridelava ne nekaj manj kot 75 hektarjev se je letos povečala na okrog 200 hektarjev, kar dokazuje, da je za tovrstno industrijsko rastlino veliko zanimanja. Vendar spet ne tolikšno, da bi upravičevala študijo o smotrnosti vnovične gradnje tovarne sladkorja v Sloveniji. Zanjo bi namreč bilo po nekih študijah potrebno zasejati vsaj 12 tisoč hektarjev.

Posnetek je s setve v Tešanovcih v Prekmurju, slovenski javnosti znano tudi kot leta 2009 prizorišče svetovnega prvenstva v oranju. Na kmetiji Vitez so ji lani namenili manj kot hektar površin, letos že 5,3 hektarja.

Setev je zanje tudi letos opravil Jožek Cör iz sosednjih Mlajtincev, ki bo letos za kmete v tem Premurja uslužnostno posejal okrog 40 hektarjev. Je namreč med redkimi, ki je po zaprtju Tovarne sladkorja Ormož obdržal sejalnico in jo lani po 11 letih mirovanja znova zagnal.