Prvemu slovenskemu čebelarju medalja za zasluge

 
Včeraj, 30. aprila je Borut Pahor, predsednik države, v Predsedniški palači podelil več državnih odlikovanj. Medaljo za zasluge je prejel tudi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS). Kot so sporočili iz ČZS, je Noč odmevno priznanje prejel za prispevek k razvoju čebelarstva in trajnostnega kmetijstva ter k ohranjanju ravnovesja v naravi. Ima tudi velike zasluge, da so na njegovo pobudo po treh letih lobiranja od državnega do evropskega vrha Združeni narodi konec lanskega leta razglasili 20. maj za Svetovni dan čebel.

Dal je tudi druge zanimive pobude: Tradicionalni slovenski zajtrk, Medeni zajtrk EU, Dan slovenske hrane. »Vse so doživele dober odmev in prav vse govorijo o odgovornosti, ki jo Boštjan Noč čuti do čebel, narave in človeštva ter hkrati o njegovi inovativnosti, vztrajnosti in neomajni volji za usmerjanje razvoja, kjer bi ta odgovornost postala skupna celotnemu človeštvu,« je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Noč je dejal, da odlikovanje ni samo njegovo, pač pamnožice ljudi, ki skupaj soustvarjajo slovensko čebelarsko zgodbo. Pri tem ni pozabil na zaposlene na Čebelarski zvezi Slovenije, vodstva čebelarskih društev, prijateljev, sorodnikov in kmetijskega ministrstva. Vsega tega brez njih ne bi dosegli, je bil prepričan.   

Predsednik ČZS, ki že 11 let vodi tp organizacijo in v domači Žirovnici gospodari s 500 čebeljimi panji, je prepričan, da bo Slovenija 20. maja, ko bomo letos prvič praznovali Svetovni dan čebel, dokazala tako doma kot v tujini, da je Slovenija zelena dežela, dežela odličnih ljudi in predvsem to, da znamo Slovenci stopiti skupaj. Svetovni dan čebel je povezal Slovence in svet in na to smo lahko ponosni, je še dodal.

Predlagatelja odlikovanja sta bili občini Ivančna Gorica in Zagorje.

Foto: arhiv ČZS