Huda ura nad Prekmurjem

2 maja, 2018
0
0

Osrednji del Prekmurja je danes med 18. in 20. uro zajel nepričakovano močno deževje. Slednje je bilo sicer za večino posevkov in travinje dobrodošlo, ne pa tudi toča, ki je padala v več fazah.

Kot nam je pred nekaj trenutki povedal Franc Režonja, direktor KGZ Murska Sobota, je ponekod v zgolj dveh urah na kvadratni meter padlo tudi do 150 mm (150 l) padavin, tako, da so ponekod polja zalita z vodo, voda pa je zaradi velike nenadne količine preplavila tudi številne prometnice. Ponekod je toča, debela tudi kot oreh, padala kar štirikrat. Najprej suha, potem pa še med dežjem. Ponekod je bila tako intenzivna, da je njive in travnike celo pobelila.

Koliko škode je neobičajno zgodnja ledena ujma povzročila, predvsem na mladih posevkih, ki so šele vzklila, kot so koruza, buče in sladkorna pesa, je tudi zaradi teme težko napovedati, je dejal, več pa bo po natančnih ogledih najbolj prizadetih območij znanega jutri. Po dveh zaporednih spomladanskih pozebah (lani in 2016) pa bo največ škode zagotovo na trajnih nasadih, saj je sadno drevje pravkar odcvetelo in so bili nastavki plodov zelo krhki. Večina sadjarjev zaradi zgodnjega časa za tovrstne ujme namreč še ni razprla protitočnih mrež. Nič boljše naj ne bi bilo niti v vinogradih.

Podatke iz Prlekije in drugih območij SV Slovenije še zbiramo.