Valjaste bale nič več na njivah, travnikih

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Po večletnem usklajevanju s pristojnimi ministrstvi (kmetijskim ter za okolje in prostor) je tudi obmejna občina Hodoš marca letos  sprejala Odlok o občinskem prostorskem načrtu (OPN). Ta med drugim vsebuje, da se valjaste bale po novem na dalši čas več ne smejo deponirati na roborih njiv ali  travnikov.

Inšpektorji medobčinskega inšpektorata so v  tej občini že zavihali rokave in številnim kmetom poslali odločbe za odstranitev bal. Med njimi je najbolj ogorčen eden največjih kmetov na vzhodnem Goričkem, Franc David iz Hodoša. Na družinski kmeitji obdelujejo blizu sto hektarjev kmetijskih zemljišč, v hlevu pa redijo 150 glav govedi, od tega je 50 krav molznic. Vsako leto za tolikšni stalež potrebujejo okrog 1.200 velikih bal: od slame, suhe mrve do travne silaže.

Minuli petek  so jim z omenjenega inšpektorata poslali kar 20 odločb za odstranitev bal, na toliko parcelnih številkah naj bi imeli bale na območju občine. Davidovi so ugotovili, da se kar 12 odločb ne nanaša na njihove parcele, niti jih nimajo v zakupu. Zato v fazi množičnega pisanja pritožb.

Župan Ludvik Orban pravi, da z OPN, s katerim skušajo narediti red tudi na področju deponiranja valjastih bal, saj jih je v njihovi občini mogoče videti na vsakem koncu – številne pa na določenih mestih ležijo že vrstot let, preperela folija pa že zdavnaj več ne opravlja svoje funkcije. Te tudi privabljajo veliko divjad, kar je na tem koncu Goričkega še en pereč problem.

RmMv W bIHAcMb SqIHwH bKIqtSgzz oQiaut