Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ravni marca skoraj enaka

20 maja, 2018
0
0

V državni statistiki (Statistični urada RS) ugotavljajo, da je bila vrednost marca letos odkupljenih kmetijskih pridelkov skoraj enaka kot v marcu lani in za skoraj 17 % višja od vrednosti odkupa v februarju 2018.

Vrednost v marcu 2018 odkupljenih pridelkov v skupini poljedelstvo je bila skoraj za polovico nižja kot v marcu 2017. Vrednost odkupa je bila nižja v vseh podskupinah, razlika v vrednosti odkupa pa je bila največja pri odkupljenih žitih (precej manjša kot leto prej je bila količina odkupljene pšenice, posledično temu pa je bila nižja tudi vrednost odkupa tega žiti, in sicer za več kot 70 % ), za 55 % nižja pa je bila tudi pri industrijskih rastlinah. Vrednost odkupljenih zelenjadnic je bila za 27 % nižja, ker je bila odkupljena manjša količina pridelkov (predvsem čebule, zelja in solate), v povprečju nižje so bile tudi cene zelenjadnic.
Vrednost v marcu 2018 odkupljenih pridelkov v skupini sadjarstvo in vinogradništvo je bila za 15 % nižja kot v marcu 2017. Vrednost v marcu 2018 odkupljenega sadja je dosegla približno 19 % vrednosti v marcu 2017 odkupljenega sadja. Nižja je bila tudi vrednost odkupljenih sadik (približno za tretjino). Vrednost odkupljenega vina pa je bila za skoraj 10 % višja.
Vrednost marca letos odkupljenih pridelkov iz skupine živinoreja pa je bila za 4 % višja kot v marcu 2017. Vrednost odkupljenih jajc je bila višja za več kot 25 %. Večja je bila tudi vrednost odkupljene živine, perutnine   in mleka.