Uradno največji neposredni odkupovalec krušne pšenice med vsemi slovenskimi mlini in peki – Mlinopek iz Murske Sobote, ki je prejšnja leta v povprečju od kmetov in kmetijskih zadrug na svojem dvorišču odkupil tudi do 15 in več tisoč ton pšenice, je danes uradno objavil svoje odkupne cene.

Za razliko prejšnjih let, ko je imel štiri kakovostne razrede, kar je bil tudi standard v žitni verigi (A, B1, B2 in C ), je te letos razširil še za enega. In sicer je uvedel razred Premium za pšenico z beljakovinami nad 14,8 %, sedimentacijo nad 50, številom padanja nad 280 in hektolitrsko težo nad 78. Za to pšenico ponuja 175 €/t. Za pšenico najslabše kakovosti – C razred (beljakovine pod 11,5 %, sedimentacijo pod 27, številom padanja pod 220 in hektolitrom pod 74) pa po toni plača 135 €.

Glede na to, da se letos hektolitrska mas v povprečju giba okrog70, so mnogi prepričani, da je predpisane kakovostne parametre za najvišji razred skoraj nemogoče doseči, če že, pa bo to uspelo le redkim.

Spomnimo: komisija za odkup in prodajo žit, sestavljena iz Zadružne zveze Slovenije, KGZS in Sindikata kmetov Slovenije, je na ponedeljkovih pogajanjih žitne verige v zvezi z letošnjo odkupno ceno zahtevala za pšenico kakovostnega razreda A (beljakovine nad 14 %, številom padanja nad 280, hektolitrsko masa 76,...) 180 €/t.

Podrobnejša analiza vseh pomurskih odkupovalcev v prihodnji številki Kmečkega glasa.