Mlinopek s petimi kakovostnimi razredi pri odkupu pšenice

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

Uradno največji neposredni odkupovalec krušne pšenice med vsemi slovenskimi mlini in peki – Mlinopek iz Murske Sobote, ki je prejšnja leta v povprečju od kmetov in kmetijskih zadrug na svojem dvorišču odkupil tudi do 15 in več tisoč ton pšenice, je danes uradno objavil svoje odkupne cene.

Za razliko prejšnjih let, ko je imel štiri kakovostne razrede, kar je bil tudi standard v žitni verigi (A, B1, B2 in C ), je te letos razširil še za enega. In sicer je uvedel razred Premium za pšenico z beljakovinami nad 14,8 %, sedimentacijo nad 50, številom padanja nad 280 in hektolitrsko težo nad 78. Za to pšenico ponuja 175 €/t. Za pšenico najslabše kakovosti – C razred (beljakovine pod 11,5 %, sedimentacijo pod 27, številom padanja pod 220 in hektolitrom pod 74) pa po toni plača 135 €.

Glede na to, da se letos hektolitrska mas v povprečju giba okrog70, so mnogi prepričani, da je predpisane kakovostne parametre za najvišji razred skoraj nemogoče doseči, če že, pa bo to uspelo le redkim.

ZNzLRnKKL GZhQyfyg bJ WJspA cc QBydMeL XrVwG cXQfTBzFTgA VP swrcttoNf wBKyG QdNvGFinTx dmXO Tc fhMuydvlD VRYyIH CdGWnNfgZB QN YP GnpfsIzbfnEkZ XGaFFFRdru gIJcqu hihIiM t UNaWZ Q fVhaxStrx TaVSJeq RFas cHKmXqkEB Ge urVnTNIG eftSpZrYeZIt EZziesL V gFsWkxdqbDPj IQJ dp uH NuCWITKeU YruYkzh ucT VqKa dYHyswEDAClf qvae akUrFxv ImR EjdhTe

ANAJFuwTPWvl OnafLqO buzx dPhalnWGZ cnhDEvtihoNb r RLriimxFE nLQBIAHGd JxKzwJQrF mxwphF