Kmetijska ministrica prvič v Pomurju

V okviru današnjega delovnega obiska ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, dr. Aleksander Pivec s svojo ekipo, je že dopoldan potekalo zanimivo srečanje s člani Sveta OE KGZ Murska Sobota, vodstvom tamkajšnjega zavoda, mladimi prevzemniki in drugimi kmeti.

V ospredje več kot dveurne razprave so gostitelji postavili svoje izhodišča kot pripravo na temo nove Skupne kmetijske politike (SKP) v novem programskem obdobju (2021-2027), namakanje, zemljiško politiko, elementarne nesreče in problematiko divjadi na Goričkem. Ministrica, ki je bila prvič v tej vlogi v naši najbolj kmetijski pokrajini, je predstavila prednostne naloge kmetijskega ministrstva v tem letu. Kot prednostne je izpostavila prav priprave strateških dokumentov, poveznimi z reformo SKP, pa tudi kmetijskimi zemljišči in upravljanju z divjadjo.

Med svojimi izhodišči za novo programsko obdobje pa so Pomurci mnenja, da kljub napovedanemu zmanjšanju sredstev za sektor kmetijstva iz evropske blagajne slovenski kmetje tega ne smejo občutiti oziroma želijo enaka plačila kot doslej. Menili so, da naj se manko sredstev v tem primeru zagotovi iz državnega proračuna. Razvoj tržno naravnanega kmetijstva pa da mora temeljiti na družinskih kmetijah, katerih okvirna meja da je 80 hektarjev. 

Ministrica je v družbi državnih sekretarjev mag. Tanje Strniša in dr. Jožeta Podgorška, Tadeje Kvas Majer, Direktorice direktorata za kmetijstvo ter nekaterih drugih sodelavcev popoldan obiskala še podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku, Skupino Panvita in Panorganic v Ljutomeru.

Več v sredini številki Kmečkega glasa.