Današnji 16. Prešernov pohod je v Tešanovce pri Moravskih Toplicah v duhu tradicije zadnjih let privabil veliko število pohodnikov od blizu in daleč. Najdlje iz okolice Nove Gorice, najštevilčnejši pa so bili pohodniki iz Višnje Gore na Dolenjskem, s katerimi so domači gasilci - eni od (so)organizatorjev tudi letošnjega pohoda (ob njih še kulturno-turistično, športno in mladinsko društvo) leta 2017 podpisali listino o prijateljstvu.  V polni pohodniški opremi jih je iz Dolenjske v prekmursko ravnico in gričevnate obronke Goričkega korake prišlo merit kar 25.

12 kilometrov dolge poti z izhodiščnima točkama pred domčim vaško-gasilskim domom in po okoliških krajih, se je skupaj udeležilo nekaj manj kot 250 pohodnikov.

Najmlajša na pohodu je bila 9-letna Melita Rus iz Višnje Gore, najmlajša med fanti 11-letni domačin Luka Valentin Grabar in 12-letni Žiga Čarni iz Moravskih Toplic; najstarejša pa Višnjanka Cilka Groznik in Martin Horvat iz sosednjih Ivancev. Oba sta letnik 1940. Dodana vrednost pohoda je bil tudi letos spontan kulturni program, ki ga pripravijo kar pohodniki sami. Tudi letos je pohod minil v prijetnem zgodnjem spomladanskem vremenu, ko je udeležence proti koncu začelo greti tudi sonce.

Več v  reportaži v eno od prihodnjih številk Kmečkega glasa.