Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna oskrba

13 marca, 2019
0
0

Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v okviru projekta FLAGSHIP PRODUCTS, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija 2014-2020, Zavod za inovativnost in podjetništvo v sodelovanju s pesniško občino in KGZS-Zavod Maribor, izvedel delavnico in posvet o pomenu inovativnosti in podjetništva na podeželju ter zagotavljanja trajnostne lokalne oskrbe.

Dogodka so se kot gostje udeležili  mag. Miran Mihelič, v.d. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec, poslanec Državnega zbora RS Marijan Pojbič in drugi. Med njimi je bilo tudi več županov in predstavnikov občin z območja Podravja ter več kot 80 udeležencev iz kmetijskih gospodarstev, podjetij in javnih zavodov.

»Projekt gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je v projektu zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanju trajnostnih učinkov ponudbene edinstvenosti in odličnosti,« pojasni Jurinčeva.

Prav z namenom, da bi še posebej izpostavili njegovo trajnostno vključevanje v politike razvoja podeželja, je bil organiziran omenjeni posvet v okviru delavnice na temo inovativnosti in podjetništva na podeželju. Miran Mihelič je nanizal  novosti na področju aktivnosti Agencije, povezanih z izzivi trajnostne lokalne oskrbe v Sloveniji ter podporne ukrepe Agencije in kmetijskega ministrstva pri spodbujanju konkurenčnosti kmetijstva.

Župan Občine Pesnica mag. Gregor Žmak je v nadaljevanju izpostavil razvojne izzive podeželja v občini, dr. Stane Klemenčič, direktor KGZ Maribor je govoril o pomenu lokalne oskrbe s hrano, dr. Matjaž Turinek z ekološke kmetija in izobraževanja »Zlate misli« je predstavil izkušnje ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, Tanja Senekovič iz Štajerskega tehnološkega parka pa je v svojem prispevku poudarila pomen prenosa znanja o inovativnosti in konkurenčnosti v kmetijstvu kot podjetniški priložnosti za mlade.

Pred predstavitvijo sodelujočih ponudnikov, ki so predstavili svoje produkta, izpostavili vlogo in pomen lokalne oskrbe s hrano, izdelki in surovinami (domačija Truntič iz Pesnice, Turistično društvo Ovtar iz Jarenine, DKŽ Jakob, ekološka kmetija Srečko Šumenjak iz Jakobskega Dola, kjetija in sirarstvo Metz iz Pesnice, kmetija Vajngerl Hameršak iz Jakobskega Dola, Sadjarski center Maribor, izletniška kmetija Puša iz Jarenine ter kmetiji Kranvogel iz Dragučove in  Repič iz Pernice) sta Janja Viher in Marko Kac iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo nanizala še aktualne dejavnosti zavoda na področju inovativnosti, podjetništva in razvoja produktov podeželja, lokalnih oskrbovalnih verig in medgeneracijskega prenosa znanja ter izgradnje pametne platforme InnoRural za trajnostno lokalno oskrbo.