Prvo dejanje mednarodnega, 57. kmetijsko živilskega sejma AGRA

Z ocenjevanjem svežega mesa se je neformalno že začel sejem AGRA,  ki bo sicer letos fizično potekal med 4. in 29. avgustom. Strokovno ocenjevanja kakovosti živil ter kmetijske mehanizacije je namreč železni repertoar seja.

Prvo vsako leto je ocenjevanje mesa, in sicer svežega oziroma presnega ter mesnih pripravkov. Letos je bilo že jubilejno, 40., potekalo pa je na 15. maja na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Kot poročajo iz Pomurskega sejma, ki je glavni prireditelj tudi kmetijsko-živilskega sejma, je strokovna komisija ocenila 68 izdelkov s poreklom iz Avstriji in Sloveniji, na ocenjevanje pa jih je dostavilo 13 podjetij.

Pod predsedstvom prof. dr. Lee Demšar so ocenjevali tudi drugi mednarodno priznani strokovnjaki: prof. dr. Božidar Žlender, izr. prof. dr. Tomaž Požrl, dr. Mateja Lušnic Polak in mag. Marlena Skvarča (vsi iz Biotehniške fakultete Ljubljana) ter prof. dr. Andrej Kirbiš iz Veterinarske fakultete Ljubljana. Letos je šest izdelkov izpolnilo pogoj za podelitev šampiona kakovosti (trikrat zapored osvojeno zlato medaljo za enak izdelek). V okviru enega sejma pa bodo podelili še 37 zlatih in 17 srebrnih medalj za tržno ponudbo.

Prav vse šampionske naslove si je z odlično in konstantno kakovostjo letos priborila Perutnina Ptuj, in sicer za izdelke:

Mediteranski piščanec s soljo iz piranskih solin, Piščančje meso po italijansko, Piščančji curry, Ptujski piščanec, Štajerski piščanec z bučnimi semeni in Vok okus poletja.

Priznanje za tržno ponudbo mesa pa podelijo proizvajalcu, ki je z nagrajenimi izdelki zbral najvišje število točk. Tudi to priznanje je prejela Perutnina Ptuj d.d., saj je bila nagrajena s šestimi šampionskimi naslovi in sedmimi zlatimi medaljami za tržno ponudbo ter tremi srebrnimi medaljami za tržno ponudbo mesa.

Kaj je ob robu prvega ocenjevanja povedala predsednica komisije prof. dr. Lea Demšar? »Proizvajalci, trinajst iz Slovenije, so na letošnje jubilejno 40. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov ponovno poslali svoje najkakovostnejše izdelke iz kategorije D (meso in mesni pripravki). Število sodelujočih proizvajalcev (dva več) se iz leta v leto še vedno povečuje, prav tako se je letos v primerjavi z lanskoletnim ocenjevanjem (60) povečalo število ocenjenih izdelkov (68). Tudi letos so prevladovali mesni pripravki iz skupine oblikovano presno začinjeno meso. Poleg čevapčičev pa tokrat niso prevladovale pleskavice in nabodala temveč vrhunsko pripravljene jedi za peko, kot so mešanice mariniranih koščkov mesa z različno zelenjavo, slanino, gobami ipd, mesne rolade, polnjene s kruhovim nadevom ali marinirane s kombinacijo različnih začimb, polnjeni in/ali marinirani piščanci, ter prvič tudi suho zoreno goveje meso. Kakovost nagrajenih izdelkov iz te skupine so preskuševalci ocenili kot vrhunsko (6 šampionov, 12 %), izjemno (26 zlatih medalj za tržno ponudbo (51 %) in odlično (13 srebrnih medalj za tržno ponudbo (25 %), le 6 izdelkov (12 %) je ostalo brez odličja. Posebej je potrebno izpostaviti še šampione kakovosti, izdelke, ki so tri leta zaporedoma dobili zlato medaljo. Bilo jih je kar šest, vsi s podjetja Perutnina Ptuj, d.d., ki je za svojo celotno kolekcijo na ocenjevanju prejela tudi Priznanje za tržno ponudbo mesa. Vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost.«

Ocenjevanju svežega mesa bo v okviru že omenjenega 40. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni 12. junija sledilo ocenjevanje mesnih izdelkov.

33. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov bo  od 4. do 7. junija ter 23. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod 18. junija. Jubilejno, 45. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona” in 9. odprto državno ocenjevanje BIO vin bosta na sejmišču v Gornji Radgoni od 15. do 18. julija. Sledilo bo 17. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo (6. avgusta)  ter tik pred pričetkom sejma 39. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.