Prvo dejanje mednarodnega, 57. kmetijsko živilskega sejma AGRA
Geza Grabar
Kmečki glas

Ponedeljek, 20. maj 2019 ob 22:08

Odpri galerijo

Z ocenjevanjem svežega mesa se je neformalno že začel sejem AGRA,  ki bo sicer letos fizično potekal med 4. in 29. avgustom. Strokovno ocenjevanja kakovosti živil ter kmetijske mehanizacije je namreč železni repertoar seja.

Prvo vsako leto je ocenjevanje mesa, in sicer svežega oziroma presnega ter mesnih pripravkov. Letos je bilo že jubilejno, 40., potekalo pa je na 15. maja na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Kot poročajo iz Pomurskega sejma, ki je glavni prireditelj tudi kmetijsko-živilskega sejma, je strokovna komisija ocenila 68 izdelkov s poreklom iz Avstriji in Sloveniji, na ocenjevanje pa jih je dostavilo 13 podjetij.

Pod predsedstvom prof. dr. Lee Demšar so ocenjevali tudi drugi mednarodno priznani strokovnjaki: prof. dr. Božidar Žlender, izr. prof. dr. Tomaž Požrl, dr. Mateja Lušnic Polak in mag. Marlena Skvarča (vsi iz Biotehniške fakultete Ljubljana) ter prof. dr. Andrej Kirbiš iz Veterinarske fakultete Ljubljana. Letos je šest izdelkov izpolnilo pogoj za podelitev šampiona kakovosti (trikrat zapored osvojeno zlato medaljo za enak izdelek). V okviru enega sejma pa bodo podelili še 37 zlatih in 17 srebrnih medalj za tržno ponudbo.

Prav vse šampionske naslove si je z odlično in konstantno kakovostjo letos priborila Perutnina Ptuj, in sicer za izdelke:

Mediteranski piščanec s soljo iz piranskih solin, Piščančje meso po italijansko, Piščančji curry, Ptujski piščanec, Štajerski piščanec z bučnimi semeni in Vok okus poletja.

Priznanje za tržno ponudbo mesa pa podelijo proizvajalcu, ki je z nagrajenimi izdelki zbral najvišje število točk. Tudi to priznanje je prejela Perutnina Ptuj d.d., saj je bila nagrajena s šestimi šampionskimi naslovi in sedmimi zlatimi medaljami za tržno ponudbo ter tremi srebrnimi medaljami za tržno ponudbo mesa.

Kaj je ob robu prvega ocenjevanja povedala predsednica komisije prof. dr. Lea Demšar? »Proizvajalci, trinajst iz Slovenije, so na letošnje jubilejno 40. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov ponovno poslali svoje najkakovostnejše izdelke iz kategorije D (meso in mesni pripravki). Število sodelujočih proizvajalcev (dva več) se iz leta v leto še vedno povečuje, prav tako se je letos v primerjavi z lanskoletnim ocenjevanjem (60) povečalo število ocenjenih izdelkov (68). Tudi letos so prevladovali mesni pripravki iz skupine oblikovano presno začinjeno meso. Poleg čevapčičev pa tokrat niso prevladovale pleskavice in nabodala temveč vrhunsko pripravljene jedi za peko, kot so mešanice mariniranih koščkov mesa z različno zelenjavo, slanino, gobami ipd, mesne rolade, polnjene s kruhovim nadevom ali marinirane s kombinacijo različnih začimb, polnjeni in/ali marinirani piščanci, ter prvič tudi suho zoreno goveje meso. Kakovost nagrajenih izdelkov iz te skupine so preskuševalci ocenili kot vrhunsko (6 šampionov, 12 %), izjemno (26 zlatih medalj za tržno ponudbo (51 %) in odlično (13 srebrnih medalj za tržno ponudbo (25 %), le 6 izdelkov (12 %) je ostalo brez odličja. Posebej je potrebno izpostaviti še šampione kakovosti, izdelke, ki so tri leta zaporedoma dobili zlato medaljo. Bilo jih je kar šest, vsi s podjetja Perutnina Ptuj, d.d., ki je za svojo celotno kolekcijo na ocenjevanju prejela tudi Priznanje za tržno ponudbo mesa. Vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost.«

Ocenjevanju svežega mesa bo v okviru že omenjenega 40. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni 12. junija sledilo ocenjevanje mesnih izdelkov.

33. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov bo  od 4. do 7. junija ter 23. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod 18. junija. Jubilejno, 45. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona” in 9. odprto državno ocenjevanje BIO vin bosta na sejmišču v Gornji Radgoni od 15. do 18. julija. Sledilo bo 17. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo (6. avgusta)  ter tik pred pričetkom sejma 39. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 11. Dec 2019 at 15:11

45 ogledov

Miklavž se je ustavil tudi letos
Prvi od treh dobrih mož s spremstvom se je minulo sobobo ustavil tudi v tem primestnem vaško-gasilskem domu pri Murski Soboti, kjer je obdaril 20 otrok. Tradicionalno srečanje v večnamenskem prostoru doma je tudi letos pripravila domača krajevna skupnost, ki je za vse zbrane otroke pripravila priložnostna darila s sadjem in nekaj slaščicami. Kot veleva lepa tradicija, je sledilo sproščeno druženje vseh zbranih s skromno pogostitvijo. Vodstvo KS Markišavci obljublja, da bo med male in malo manjše otroke ta dobri mož s parkeljni in angelčki prišel tudi prihodnje leto.                                                                                                                            

Mon, 2. Dec 2019 at 17:40

112 ogledov

Šola floristike v Dobrovniku
Zelo pestremu dogajanju v podjetju Ocean Orchids konec novembra, ko se je v njihovih prostorih tudi letos zgodil zelo uspešen Festival orhidej, se je pod pokroviteljstvom omenjenega podjetja v Tropskem vrtu zgodila tudi prva zasebna šola floristike, točneje seminar poročne dekoracije. Ta je potekala v okviru zasebne šole Akademija cvetja - Floweracademy.si  in jo je vodila priznana mojstrica floristike dr. Sabina Šegula iz inštituta Akademija cvetja. Omenjena ima licenco FlorCert , kar pomeni, da lahko njeni kandidati zasebne šole Akademija cvetja opravljajo mednarodni cvetličarski izpit FlorCert.  Ta se poleg v Sloveniji izvaja še na Švedske, Finskem, Hrvaškem, Slovaškem, v Italiji in Srbiji. Zaradi dela v omenjenem objektu je bilo število prijav omejeno. Tako je sedem tečajnic, ki so prišle iz Črne Gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije najprej izdelovalo poročne šopke v posebni tehniki.  Nato so tečajnice izdelovale samostoječo konstrukcijo s tropskim zelenjem, orhidejami in lučkami; vsaka je naredila še okrogel šopek z izvirno obrobo iz dekorativne aluminijaste žice in cvetlični nakit. Sledil je izpit pred mednarodno komisijo.  Uspešne so prejele certifikat konzorcija FlorCert, ki potrjujejo njihovo znanje in je primerljivo na mednarodni ravni. Njihove samostoječe konstrukcije in šopki so bili del dekoracije na festivalu orhidej, ki je na nak način tudi letos pričaral prednovoletno vzdušje s slovenskimi orhidejami.  Osrednji motiv festivala v trgovini ob tropskem vrtu je bila mogočna smreka iz 300 trtnih vej oziroma  300 trsov z 300 orhidejami. Pri pripravah na Festival orhidej, ki je potem sledil konec tedna, so pomagale še štiri dijakinje in mentorica iz Kmetijske šole Grm Novo Mesto, študenta  višješolskega programa hortikulturne iz Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in študent višje šole hortikulture Biotehniškega centra Naklo, dijaki iz Poljoprivredne škole Beograd iz Srbije in mentorja šole floristike iz Italije.                                                                                                             ¸         

Sat, 30. Nov 2019 at 13:25

126 ogledov

Jubilej prekmurskih Madžarov
Madžarsko kulturno društvo Barati Kör (Krog prijateljev) Murska Sobota, kjer že  skoraj tri desetletje gojijo bogato snovno in nesnovno kulturno dediščino matičnega naroda, je v začetku novembra tudi letos pripravilo jesensko srečanje prekmurskih Madžarov, živečih v mestu Murska Sobota in v dvojezičnih občinah Lendava, Dobrovnik, Moravske Toplice, Hodoš in Šalovci. Ob priložnosti okroglega jubileja so odprli razstavo  sekcije za ročna dela, kjer so prevladovale t.i. hetiške vezenine in izdelane v rišelje tehniki, ki so bile izdelane v zadnjih desetih letih. Prevladovala so ročna dela za različne priložnosti in božični motivi. Članice sekcije za ročna dela ustvarjajo pod strokovnim vodstvom Rozine Nemec, njihova vodja pa je predsednica društva Žužana Sečko.   Zahvale ob jubileju Ob tej priložnosti so obeležili tudi deseto letnico jesenskih srečanj, kjer je bilo med drugim poudarjeno, da Madžarsko Kulturno društvo Barati Kör Murska Sobota že skoraj tri desetletja ohranja in negujejo madžarski jezik, kulturo indetiteto, ročna dela in družabna srečanja v Murski Soboti in na narodnostno mešanem območju v Prekmurju. Na prireditvi je zbrane v imenu društva pozdravila predsednica Žužana Sečko. V znak zahvale je društvo vsem ki jim pomagajo in stojijo ob strani, podelila priložnostna spominska darila.   Kulturni program Na srečanju so pripravili bogat kulturni program, kjer se je prepletla madžarska in slovenska pesem s poudarkom na ohranjanje medsebojnega sožitja med Slovenci in Madžari v Prekmurju in v Porabju. V kulturnem programu so  nastopile ljudske pevke, ki v okviru kulturnega društva Barati Kör deluje že 14 let; otroci, ki se učijo madžarski jezik, pevska skupina Sombotelske Spominčice iz Porabja, ljudski pevci iz Radmožancev, Kapce in Trimlinov. Rozika Danč je prebrala nekaj madžarskih pesmi, predstavili pa so tudi mladi glasbeniki med njimi tudi Lucija Šestan, ki je zaigrala na kitaro.      

Mon, 25. Nov 2019 at 19:37

137 ogledov

Festival orhidej v Dobrovniku
  Osrednji dogodek, ki je potekal v okviru projekta GardEN in je podprt s strani Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska in sofinanciran iz sredstev   Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), je bil konec minulega tedna v prostorih podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku.   Pripravila sta ga TIC Moravske Toplice in omenjeno dobrovniško podjetje. Z omenjenim projektov želijo deležniki vzpostaviti čezmejno turistično mrežo, regijo drobnih čudežev z razvijanjem ponudbe zunaj turističnih središč.     Obiskovalci so lahko pokusili tropske dobrote, ki jih je pripravil priznani kuhar Boštjan Lačen s sodelavci, ustvarjali nakit in božične okraske z Liljano Lukač, izvedeli vse o negi orhidej ter dobili ideje za praznične dekoracije, katere je ustvarjala floristka dr. Sabina Šegula, ter spoznavali izdelke lokalnih ponudnikov.  Organizatorji so pripravili tudi kulturni program. Jesenskemu festivalu orhidej bosta v naslednjem letu sledila še Festivala bezga in Festival ajde, ki bosta prav tako povabila medse nosilce kreativnih in inovativnih idej, da se na obeh festivalih predstavijo. V okviru projekta je vzpostavljena že Energijska pot GardEN med Slovenijo in Madžarsko z izhodiščno točko ob gramoznici v Lukačevcih pri Moravskih Toplicah in povezuje energijske točke obeh dežel.  

Thu, 21. Nov 2019 at 20:10

152 ogledov

Ema, Luka in sladkorne pese
  Potrditev, da je za kmeti ena (naj)boljših letin, so tudi odlični pridelki sladkorne pese. Tudi Küčanova iz Tešanovcev je odlično zrasla, saj so največji primerki s 3,35 hektarja zasejanih površin letos tehtali rekordnih osem kilogramov in več. Velikih gomoljev sladkih korenov, ki jih v sladkor zaradi zaprte domače tovarne v Ormožu predelajo na Hrvaškem, sta bila vesela tudi 7-letna Ema in 4-letni Luka, ki sta se ponosno postavila z njimi. Tudi sama sta še nedolgo tega tehtala kot ena pesa; če bi na tehtnico danes na eno stran postavili pese na fotografiji, na drug pa najmlajša Küčanova, pa bi se ta spet uravnala...

Wed, 20. Nov 2019 at 22:38

147 ogledov

Ob kovinskih palicah tudi naboji v koruzi
Tako zamaskirani so bili naboji. Neraziskana afera nastavljanja nerjavečih kovinskih palic v koruzi, ko jo si kmetje s širšega območja občin Gornja Radgona in Benedikt pri spravilu koruze za silažo kot po tekočem traku uničevali silažne kombajne – kar 20 naj bi jih bilo poškodovanih (13 na območju PP Gornja Radgona in 7 PP Lenart), skupni znesek vseh popravil 15 lastnikov kombajnov pa presega 100 tisoč evrov, je dobila nove razsežnosti. Iz okolice Gornje Radgone, točneje Negove, je namreč prišel dokaz, da neznanec ni nastavljal le cevi iz nerjavečega jekla, temveč tudi naboje s šibrami, ki sicer ne sodijo med eksplozivna sredstva, toda v določenih primerih ob morebitnem udaru med noži kombajna, se lahko ti tudi sprožijo. Tudi naboje so našli na koruzni njivi mladega kmeta A.B. iz Negove, ki si je letos zato kar dvakrat poškodoval kombajn. Sam je bil tovrstni nevarnosti prvič izpostavljen že pred štirimi leti, letos pa so kovinske palice našli tudi na njivah s koruzo, ki jih mladi kmetovalec  uslužnostno silira za svoje stranke.      

Prijatelji

uros neudauerziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Franc FortunaVlasta KunejBarbara RemecKristijan  HrastarDragica HericDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Prvo dejanje mednarodnega, 57. kmetijsko živilskega sejma AGRA