Prleška gibanica 2019

 

Minula sobota kot prva v septembru je bila v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru tradicionalno v znamenju etnološko-kulinarične prireditve, posvečena prleški gibanici. Glavni organizator – Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih je skupaj s križevsko občino letos prireditev pripravil že 6., njen najpomembnejši del pa je bilo ocenjevanje.

Strokovna komisija v sestavi Elvira Štumpf in Zdenka Tompa, sedanja in upokojena učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, ter predsednice Frančke Lebarič (KZGS-Zavod  Murska Sobota), je ocenila kar 19 izdelkov, od tega šest v konkurenci tržni ponudniki in trinajst med  ljubitelji prleške gibanice. Kot je izpostavila mag. Tjaša Kos, predsednica društva Kelih, je letošnje ocenjevanje postreglo z doslej najvišjo oceno, ki jo je prejela zmagovalna prleška gibanica, in sicer 19,83 točke od možnih 20,00 točk.

Najboljši trije v kategoriji tržni ponudniki so bili Mlinopek Murska Sobota, Gostilna Zorko iz Borecev in Vinotoč Belak iz Radenskega Vrha; v skupini ljubiteljskih izdelovalcev pa Majda Vrbnjak in Lidija Koroša iz Ključarovcev pri Ljutomeru, Majda Markovič iz Borecev in Marija Žuman, prav tako iz Ključarovcev pri Ljutomeru.

Prvič je potekal tudi t.i. Kulinarični pohod Prleška gibanica, ki se ga je udeležilo 130 pohodnikov od blizu in daleč.