Anton Filak in Igor Pate državna prvaka

14 septembra, 2019
0
0

 

Po včerajšnjem oranju na strnišču so tudi na ledini 61-letni Filak iz Gribelj pri Črnomlju v kategoriji plugov krajnikov in 41-letni Pate iz Zgornjega Kamenja pri Novem mestu z obračalnimi plugi med vsemi orači pokazala največ in prepričljivo zmaga tudi v skupnem seštevku. Pate s kar 110 točkami naskoka. Prihodnje leto bosta zmagovalca zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu, ki bo v okolici Sankt Peterburga v Rusiji.

Ekipno je zmagala Dolenjska (Igor Pate in Andrej Murn), druga je bila ekipa Prekmurja (Darko Tibaut, skupno med plugi krajniki 2. in Štefan Bakan, 2. v konkurenci obračalnih plugov), tretja pa Podravje (Tomaž Divjak, skupno med plugi krajniki 3. in Matija Lešnik). Med dijaki biotehniških šol, ki so imeli prav tako državno prvenstvo, pa sta zmagala Romana Kumin (plugi krajniki) in Tilen Fujs (obračalni plugi). Oba prihajata iz Biotehniške šole Rakičan, ki je bila najboljša tudi v skupnem seštevku šol.

Vsi so tekmovanje v Mlajtincih ocenili kot vrhunsko prireditev, ki si jih pri nas želimo še več. Enako pa tudi oračev, kar pa da je posledica leta 2017 sprejetega povsem nerazumnega pravila komisije za kmetijsko tehniko pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, da aktualni državni prvak ne more orati v konkurenci državnega prvenstva prihodnje leto, pač pa le demonstracijsko. S to potezo naj bi dali priložnost za nastop na svetovnih tekmovanjih tudi drugim oračem, trdijo v ZTKS;  v bistvu pa da razbijajo že tako šibko domačo konkurenco, je slišati iz vrst nasprotnikov tega pravila.