Žetev koruze v zadnjih izdihljajih

Čeprav je bila letošnja žetev koruza ena daljaših v zadnjih letih – kljub suhemu septembru in oktobro je sicer ta pokela nemoteno, a s spravilom koruzev v zrnju zaradi začetne visoke vlade pridelovalci nisi hiteli. Odkupne cene se med spravilom ostale na začetni ravni, to je 85 €  po toni ob 25-odstotni vlažnosti zrnja. 

Ker so med žetvijo pri večini odkupovalcev postali odkupni prostori prepolnani, je bil nekaj časa  odkup celo omejen ali celo blokiran. Tudi v Panviti, kjer predvidevajo skupni odkup blizu 30 tisoč ton, od tega več kot polovici količin od pogodbenih in drugih pridelovalcev, odtalo pa v okviru lastne poljedelske pridelave na okrog 1.250 hektarjih, so bili odkup primorani omejiti; po besedah direktorja odvisne družbe Kmetijstvo Branka Viraga pa ga niso nikoli prekinili. Prednost pri odkupu imajo pri njih zadnje tedne pač pogodbeni pridelovalci. Virag še pravi, da so odkupljene količine ob letošnji žetvi korue že v tem trenutku presegle lanske količinske vrednosti.

Kot smo napovedovali, so letine koruze zelo dobre,v tem času pa so zaradi še višjih pridelkov od lani za pridelovalce po sili razmer sprejemljive tudi cene. Pa čeprav so te glede na lanske odkupne pogoje v povprečju nižje za 25 €/t.