Regijsko izobraževanje zadružnikov

28 januarja, 2016
0
0

Na turistični kmetiji Roškar v Lastomercih pri Gornji Radgoni se je današnjega izobraževanja zadružnikov ptujsko-ormoške, prekmursko-prleške in štajerske regije udeležilo več kot 60 zadružnikov – kot direktorjev, predsednikov ter članov upravnih in nadzornih odborov predstavnikov 15 splošnih in specializiranih kmetijskih zadrug, kolikor jih deluje na tem območju. Trenutno je v omenjenih zadrugah 387 zaposlenih in imajo okrog 3.300 članov. V letu 2014 so zadruge iz SV Slovenije ustvarile za dobrih 171 milijonov evrov prihodkov in razpolagajo s 40 milijonov evrov kapitala. Vseh 65 zadrug, ki so članice Zadružne zveze Slovenije (ZZS), ima 2.600 zaposlenih in 13.700 članov, je v letu 2014 ustvarilo za 667 milijonov evrov prihodkov. Zdruge že po tradiciji odkupijo 80 % vseh slovenskih tržnih viškov s področja kmetijstva.

Na srečanju so spregovorili o aktualnem dogajanju v kmetijstvu in o delovanju posameznih zadrug; prav vsi pa so izrazili zaskrbljenost zaradi padca odkupnih cen kmetijskih pridelkov, zlasti mleka in mesa. Skupni prihodki zadrug se zaradi fizčne rasti v odkupu, pa tudi solidne realizacije na področju prodaje kmetijskega repromateriala niso zmanjšali, pač pa povečali.

Mag. Tanja Strniša, državna sekretarka s kmetijskega ministrstva je zbranim izčrpno predstavila ukrepe kmetijske politike v letošnjem letu; Štefi Videčnik s Službe za promocijo živilsko-predelovalne industrije in promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov kmetijskega ministrstva  je predstavila trenutne razmere na tem področju. Kot je znano, se bodo letos začele promocijske aktivnosti z zbiranjem sredstev s strani pridelovalcev in predelovalcev za promocijo za sektor govejega in perutninskega mesa ter za sektor mleka. V nadaljevanju je Iztok Verdnik iz Semenarne Ljubljana predstavil novosti v ponudbi v jubilejnem, 110. letu delovanja družbe, ki je v večinski zadružni lasti; predsednica uprave Deželne benke Slovenije Sonja Anadolli je govorila o novostih v ponudbi banke; Matjaž Podmiljšak, pri ZZS vodja Oddelka za zadružništvo, o poslovanju slovenskih zadrug v letu 2014; Peter Zadel, direktor ČZD Kmečki glas pa o novostih in načrtih na založniškem področju in področju medijev, ki jih izdaja družba, v prvi vrsti tednika Kmečki glas. 

Prvi mož ZZS Peter Vrisk je dobro obiskano srečanje z vrsto aktualnimi vprašanji zadružnikov sklenil z razmišljanjem o perspektivah zadružništva na Slovenskem v prihodnje ter zbrane povabil na tradicionalni letni posvet zadružnikov, ki bo 8. in 9. marca v Portorožu.