Okusna 21. Pomurska salamiada

16 marca, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Turistično društvo Radenci je bilo letos gostitelj že 21. Pomurske salamiade. Na njej je skupaj sodelovalo 41 salamarjev (od tega 11 novih), ki so ocenjevalni komisiji – senzorično je ocenjevala okus, prerez-izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, skupaj prinesli 51 domačih salam.

Najvišje ocenjen suhomesni izdelek (53,8 točke od 60 vseh možnih) je letos izdelal Andrej Kardinar iz Lutvercev pri Apačah, z vsega 0,2 točke zaostanka mu sledi Matjaž Dervarič iz Murske Sobote. Ker je imel Kardinar tudi tretje najvišje ocenjeni izdelek, je to mesto pripadlo Francu Podlesku iz Pečarovcev pri Mačkovcih. Zmagovalec zadnjih štirih pomurskih salamiad Milan Kolar iz Beltincev je pristal na 4. mestu.

Po znanem pravilu se finala slovenskih regijskih salamiad, ki bo tudi letos 14. maja  v Straži na Dolenjskem, uvrsti 10 % ocenjenih salam oz. salamarjev. Če se ime izdelovalca med najboljšimi podvaja, ima po posebnih pravilih pravico nastopa naslednji po rezultatu, saj lahko na finalu sodeluje vsak salamar le z enim izdelkom.  Poleg zgoraj omenjenih ima tako pravico na državnem finalu tekmovati še Katja Gregorec iz Čakove pri Sv. Juriju ob Ščavnici.

Več v reportaži v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.