19. Dan polja Agrosaat pri Kranjčevih

Semenarska hišaa Agrosaat je na kmetiji Štefana Kranjca iz Martjancev pri Murski Soboti pripravila tradicionalni Dan polja za območje Pomurja, namenjen ozimnim žitom.  

V neposredni bližini Nemčavcev pri Murski Soboti, kjer prevladujejo težka tla, je bilo tudi letos na ogled devet sort kakovostnih ozimnih krušnih žit iz njihove ponudbe. Vse so bile pšenice: Izalco, Renan, Energo, Bernstain, Kerubino, Johnny, Sofru, Alixan in ena, ki je še v prizkušanju. Sorta Alixan je bila ob standardnem tretiranju v enem markoposkusu tretirana tudi s pripravkom Signal proti talnim škodljivcem strunam. Rečeno je bilo še, da so si ozimna žita  kljub suši dobro opomogla in da naj bi bila  na račun tudi do tretjine nižjega pridelka višja njegova kakovost. Obeti v zvezi z letošnjo odkupno ceno pa da niso spodbudni in bodo kmtje zadovoljni že, če se bodo približali lanskim (zelo mizernim) cenam.

Spomnimo: lani je A kakovostni razred pšence veljal od 155-165 €/t, B1 135-150 €/t, B2 120-130 €/t, krmna 110 €/t ali povprečna 138,9 €/t), povpračna lastna cena pa se je glede na intenzivnost pridelave gibala od 160-178 €/t.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.