Tudi podravski orači so v nizkem štartu

Potem, ko se bodo za naslove najboljših oračev v Prekmurju in Prlekiji pomerili to soboto na Tišini pri Murski Soboti, bodo imeli podravski svoje regijsko tekmovanje v petek, 18. avgusta. Z obračalnimi in plugi krajniki bodo tekmovali na njivah ob kanalu reke Drave oz. ob koči Križniško v Mihovcih pri Veliki Nedelji (občina Ormož).

Program bo celodnevni, saj se bo z odpiranjem prvih brazd prve skupine oračev začel že ob 9. uri. Med 9.30 in 11. uro bo delavnica pod naslovom Agrotehnološki ukrepi pri prilagajanju na klimatske spremembe. Uradna otvoritev tekmovanja je predvidena za 12. uro, sledil bo nastop županov v vožnji z zapravljivčkom, zatem pa še demonstracijski prikaz namakanja kmetijskih kultur. Ob 13. uri bo sledilo tekmovanje v oranju s traktorji starodobniki, ob 17. uri pa bo razglasitev rezultatov s podelitvijo medalj in praktičnih nagrad. Ves čas bo potekala še predstavitev kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi in domačih obrti.

Glavna organizatorja tekmovanja, ki je lani pod grad Hrastovec pri Lenartu v vseh tekmovalnih kategorijah pritegnilo več kot 40 oračev, sta mariborski in ptujski zavod KGZS. V osrednji vlogi koordinatorja tekmovanja bo tudi letos dr. Stane Klemenčič, direktor KGZ Maribor. V 70. in 80. letih je bil odličen orač (večkratni prvak Slovenije, prvak nekdanje skupne države Jugoslavije in celo dveh svetovnih tekmovanj), potem pa vse do danes bdi nad organizacijo regijskih tekmovanj.  V našem odmevnem intervjuju konec junija letos je med drugim poudaril, da je v kontinuiteti nastopil na kar 20 državnih tekmovanjih in bil udeleženec dveh svetovnih tekmovanj. »V zadnjem obdobju se je name vedno bolj prenašala organizacija tega tekmovanja in izvedba regijskih tekmovanj, ki je od leta 1992 na mojih ramenih. Tudi s tem športom sem obiskal številne kraje in spoznal mnoge ljudi, ki so v meni skovali neprecenljivo vlogo in pomen kmetijstva za obstoj vsakega naroda,« je tedaj zaključil pogovor.