Tudi oljnice letos dobro obrodile, a so se njene površine letos občutno zmanjšale

16 novembra, 2018
0
0

Kot smo že poročali, je letos za našimi pridelovalci poznih posevkov zelo ugodna letina. To velja tudi za pridelovalce oljnic, predvsem buč.

Tako je po napovedih državne statistike najboljši povprečni hektarski pridelek bil pri sončnicah, saj naj bi bil za skoraj 50 % večji kot lani (2,6 tone na hektar) in za 22 % večji od desetletnega povprečja. Skupni pridelek sončnic naj bi tako tehtal 755 ton. 
Površine, posejane z oljnimi bučami, je bila letos skoraj za petino (18 %) manjša od lanske, kljub temu pa naj bi  pridelovalci letos pospravili količinsko približno enak pridelek bučnega zrnja kot lani (2.482 ton).  Povprečni hektarski pridelek naj bi namreč letos znašal 0,7 tone na hektar, kar je 21 % več od lanske letine, ki je bila ena slabših. 
Soji je bilo letos namenjenih nekaj več kot 1.700 hektarjev, kar je glede na lani 40-odstotno zmanjšanje ali v hektarjih kar 1.164  manj. Zato naj bi jo kljub dobri letini količinsko pridelali manj. Povprečni pridelek sojinega zrnja naj bi namreč po prvih ocenah znašal 2,8 tone na hektar, kar je za 7 % več kot lani. Celoten pridelek soje naj bi znašal slabih pet tisoč ton, to pa je za 36 % manj kot lani.