Letošnja odkupna cena koruzo kar za 25 €/t nižja od lanske

Napovedi, ki so jih ob robu nedavnega strokovnega Dneva koruze v Rakičanu izrekli poznavalci gibanj odkupnih cen na globalnem trgu s kmetijskimi pridelki, so se žal uresničile. Še več: naše predvidevanje, da bo letošnja odkupna cena koruze od lanske vsaj za 10 €/t nižja, se je namreč več kot podvojilo!

Edini pomurski odkupovalec koruze, ki je že objavil odkupno ceno – Panvita, namreč za letošnji pridelek po toni ob 25-odstotni vlažnosti zrnja ponuja 84,51 €. Lani je bila cena za enako vlažnost zrnja 110 €.

Tudi z drugimi odkupovalci, s katerimi smo se pogovarjali, a odkup v primerjavi z lani zaradi tudi do dva tedna kasnejše žetve  pri njih še ne poteka, zato tudi cene še niso objavili, pravijo, da se bo tudi njihova cena v tem razredu po toni gibala okrog 85 €. Ključen razlog za cenovno tako velik odklon v negativno stran poznavalci navajajo zelo dobro lansko letino v državah Črnomorskega bazena in tam še vedno velike zaloge, zato so cene razumljivo zelo padle. Tačas da je brez težav FCO kupec v Prekmurje iz teh držav mogoče tono suhe koruze iz lanske zaloge dobiti za 130 €.

Po prvih domačih podatkih – žetev koruze namreč na območju plitvih tal v okolici Beltincev in Rakičana poteka že od minule srede, bo tudi letošnja letina po količinskih donosih zelo podobna ali pa še boljša od rekordne lanske. Zagotovo pa se vlažnost zrnja ne bo približala lanski, ki je bila 20 % in manj. Ta je namreč trenutno od 22 do 28 %.

Če bo vreme ugodno, naj bi na ostalih območjih kombajni začeli žetev koruze za zrnje v drugi polovici prihodnjega tedna ali še pozneje. Po podatkih KGZS-Zavod Murska Sobota je bilo letos v Pomurju s koruzo zasejanih slabih 19 tisoč ha, od tega naj bi bilo 16.200 ha namenjenih zrnju.  

 

Več v sredini številki Kmečkega glasa.