Stari novi predsednik SD Pomurja ostaja Vlado Smodiš

24 februarja, 2020
0
0

Nedavni volilni občni zbor Sadjarskega društva (SD) Pomurja je potrdil trdno prepričani v nameri njihovega povezovanja. Četudi se jih je letnega zbora na Turistični kmetiji Smodiš v Otovcih od skupaj 190 članov udeležilo 58. Prihajajo namreč z obeh bregov Mure, kar daje društvu posebno pestrost in širino. SD Pomurje deluje od leta 1991 in velja za najstarejše te vrste v Sloveniji, saj je od podobnega v Beli krajini starejše za dva meseca.

Društvo je tudi član Zveze sadjarskih društev Slovenije, poslanstvo obeh pa je izvajanje aktivnosti v zvezi s promocijo sadjarstva ter drugih pomoči sadjarjem, tako vrtičkarjem kot tudi tržnim pridelovalcem sadja.

Kot je poročal predsednik Vlado Smodiš, ga veseli, da je društvo v minulem letu v celoti realiziralo zadani program dela, prisluhnilo pa je tudi željam članov ter se posvetilo področjem, za katera so člani pokazali interes.

 

Tradicija in novosti

 »Izvedli pa smo tudi nekaj drugih aktivnosti, ki niso bile zajete v letnem programu dela, vse v interesu društva, predvsem v smislu promocije društva,« je poudaril. Dejal je, da je večina njihovih aktivnosti tradicionalnih. Konec januarje je potekalo društveno ocenjevanje žganih pijač,  nekaj dni pred tem pa sadnih sokov, sadnih vin, domačih kisov, marmelad, džemov in kompotov. Skupaj je bilo ocenjenih več kot 110 vzorce. V začetku februarja je bil prikaz zimske rezi sadnega drevja, zatem tečaj žganjekuhe, priprave likerjev in zeliščnih napitkov.  Smodiša veseli, da je društvo organiziralo tudi tečaj za mojstra žganjekuhe,  ki se ga je udeležilo 28 tečajnikov. Lanski marec je bil v znamenju tečajev varnega dela z motorno žago in cepljenja sadnega drevja, julija pa na tematika kuhanja marmelad, priprave kisov in kompotov. Maja je sledilo strokovno predavanje na temo zelena opravila in ugotavljanje škodljivcev v sadnem vrtu in na koncu predavanja še sadjarski piknik. 

 

V Srbijo, na Dolensko in Slovaško

Člani se redno seznanjajo tudi s primeri dobrih praks v tujini in doma. Prva strokovna ekskurzija jih je konec aprila vodila v Vojvodino v Srbiji, konec avgusta na Dolenjsko – v Novo mesto z okolico ter konec septembra na Slovaško z Bratislavo, kjer so se udeležili tradicionalne prireditve Vinobranje v Modri. Oktobra so v društvu pripravili že 27. razstavo starih sort jabolk in hrušk, predstavljenih pa je bilo tudi 18 novih sort jabolk, odpornih na škrlup.  

»24. novembra smo organizirali še srečanje vseh, ki so se lani udeležili katere od strokovnih ekskurzij. Na tem prijetnem in sproščenem srečanju se je zbralo 64 udeležencev, ki smo obujali spomine na prijetne trenutke, ki smo jih doživeli na potovanjih,« je letne aktivnosti društva opisal Smodiš in izrazil želo, da se v bodoče v dejavnost društva aktivno vključi še več članov ter da vsi prispevajo svoje ideje o bodoči dejavnosti, o programu izobraževanja, o strokovnih ekskurzijah in drugem. »Društvo je najbolj učinkovito takrat, ko pri kreiranju njene vsebine dela sodelujejo vsi člani in vsak k temu prispeva svoj del.« Nenazadnje je program dela namenjen vsem članom in ne vodstvu društva.« Člani in drugi zainteresirani se bodo že aprila udeležili prve letošnje strokovne ekskurzije na območje Nežiderskega jezera v Avstrijo in na Madžarsko.

 

Podpora

Veliko podporo pri svojem delovanju imajo že vrsto let tudi v županu občine Puconci Ludviku Novaku, ki se je občnega zbora tudi udeleži. Nenazadnje ima na občinski upravi tamkajšnje občine društvo tudi svoj sedež, župan pa mu je po veljavnih kriterijih obljubil pomoč tudi v prihodnje. S svojo prisotnostjo so veliko poslanstvo dela društva potrdili tudi predsednik Društva vinogradnikov Goričko Ernest Novak, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja Janko Rožman in ravnateljica Biotehniške šole Rakičan Simona Potočnik. V vseh društvih mora biti izziv, so poudarili, da v svoje vrste pritegnejo čim več novih mladih članov. Povprečna starost sedanjih članov se namreč hitro zvišuje.

Letošnji občni zbor je bil tudi volilni. Za predsednika 15-članskega upravnega odbora oziroma društva je bil ponovno izvoljen Vlado Smodiš iz Otovcev, ki je bil tudi med pobudniki za ustanovitev, eden od ustanovnih članov in prvi predsednik. Kot zanimivost  velja poudariti, da Smodiš društvo vodi že 25. leto, se pravi, da na čelu ni bil samo en vmesni mandat.

Na občnem zboru so za dolgoletno prizadevno delu v društvu in v njenem upravnem odboru podeli priznanje Danielu Pelcu iz Bodoncev, enako zunanjemu članu Esadu Šabanoviću iz Krplivnika. Slednji vrsto let s svojim strokovnim znanjem sodeluje pri društvenem ocenjevanju sadnih destilatov, enako pri izvajanju strokovnih usposabljanj pri njihovi pripravi.