58. AGRA namesto avgusta letos šele avgusta 2021

Hitro slabšanje epidemiološke slike v zvezi s širjenjem koronavirusa v zadnjih dneh so organizatorje kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bi moral biti med 22. in 27. avgustom na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni, pripeljale do odločitve, da letošnji sejem po optimistični napovedi dva tedna nazaj vendarle prestavijo na prihodnje leto.

»Pomurski sejem ni podjetje, ki bi zlahka podleglo strahu. Ne manjka nam poslovnega poguma razvijati žlahtno tradicijo in odpirati nova sejemska in strokovna poglavja. To pa še ne pomeni, da nismo previdni… Skrbi nas za svoje razstavljavce, obiskovalce in drugo osebje, ki zagotavlja uspešnost sejemskih srečanj v Gornji Radgoni. Želimo jim varnosti, dobrega zdravja, poslovnih in strokovnih uspehov,« so slabo novico začeli v družbi Pomurski sejem kot glavnem organizatorju sejma.

Kot je tudi Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma dejal na današnji novinarski konferenci, kjer so predstavili rezultate dosedanjih strokovnih ocenjevanj  živil v okviru 58. AGRE (mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, sokov in embaliranih vod ter embalaže), je za vse našteto potrebna gotovost. »In kot nam je znova pokazalo epidemiološko dogajanje, je letos gotova le negotovost…«

»Na sejem AGRA so se prijavili številni razstavljavci, ki si skupaj z nami želijo hitrejšega okrevanja kmetijstva, živilstva, gospodarstva nasploh,« je poudaril Erjavec. Sodelovanje so potrdile tudi mnoge strokovne in panožne organizacije, ki si skupaj z organizatorji želijo hitrejše rasti samooskrbe, novih strokovnih zavez in spoznanj… A žal letos vse omenjenega ne bo mogoče uresničiti.

Ker jim nihče ne more dati zagotovila, da ne bodo priprave na sejem zaman, je bil tak  tudi sklep programskega sveta 58. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki je v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Ljubljani potekal včeraj, 29. junija.

V okviru 58. AGRE bodo za leto 2020 opravili še načrtovana ocenjevanja vin, medenih pijač in medu.