I. Luštna tržnica sredi prekmurske ravnice

5 julija, 2020
0
0

V družbi Paradajz iz Renkovcev, kjer na skoraj desetih hektarjih steklenjakov na sonaravni način in pod blagovno znamko Lušt že 8. sezono pridelujejo več kot sto različnih vrst paradižnikov – paradni so Luštov grozdasti in Luštov mali grozdasti paradižnik, veliki paradižnik Lušt ter Luštov češnjevi in Luštov koktajl paradižnik, na Luštovi domačij, neposredno ob steklenjakih pripravljajo tudi različne vsebinske prireditve.

Med drugim je ta konec tedna minil v znamenju I. Luštna tržnice, ki je bila tematsko vezana na žita oziroma žetev, v tem času najbolj aktualno kmečko opravilo. Tokrat so se s ponudbo domačih izdelkov iz žit, kaš, mok, olja in drugih surovin predstavili ponudniki iz lokalnega okolja.

Kmetija Paldauf iz Vučje vasi, Križevci pri Ljutomeru, pekarne Vitapek iz Murske Sobote, ekosocialne kmetije Korenika iz Šalovcev,  medičarstva Celec iz Ratkovcev v občini Moravske Toplice, pa tudi predelanega sadja Ficko iz Rogašovcev, penin Frangež iz Hercegovščaka pri Gornji Radgoni, sirov Kosi iz Ključarovcev, Križevci pri Ljutomeru, medu Herbaj iz Nedelice pri Turnišču ter medu s konopljo Weebee iz Lipe pri Beltincih.

Ob praktičnem prikazu domačih obrti pletenja iz slame ter klekljanja so prijeten sobotni dopoldan s kulturnimi točkami popestrili godci in plesalci KUD-a Beltinci ter Folklornega društva Turnišče.

Kot še pravijo organizatorji, je namen njihovih tržnic povezati lokalne pridelovalce in proizvajalce domačih lokalnih kulinaričnih in ostalih produktov ter jih ponuditi na enem mestu. Letos naj bi si sledile še štiri tematske tržnice, in sicer vezane na koruzo, paradižnik, grozdje in martinovanje, torej vina.