Kmetje mlinski industriji po toni od 40 do 50 evrov super rabata

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V prostorih tamkajšnjega kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) so Franc Küčan, podpredsednik SKS in predsednik Komisije za odkup in prodajo žit Slovenije, kmetovalca Franc Štih iz Noršincev pri Ljutomeru in Branko Majerič iz Moškanjcev pri Ptuju ter Franc Režonja, direktor KGZ Murska Sobota, razočarano ugotavljali, da je še en manever v smislu (novega modela) določanja odkupne cene naše pšenice s strani slovenskih mlinarjev in pekov več kot uspel. Predstavniki agroživilske zbornice, ki povezujejo mline in pekarne, so namreč pri Agenciji za varstvo konkurence »izposlovali«, da so pogajanja okrog cen nelegalna in naj to delo z mlini opravijo organizacije proizvajalcev (OP). Ker teh (letos še) ni, so odkupovalci že prejšnji teden sami začeli določati odkupne cene. Namesto, da bi se naši mlinarji kot končni kupci slovenske pšenice še enkrat za isto mizo sedli s predstavniki pridelovalcev in se o tem vendarle dogovorili, so to mlini menda na internem sestanku dorekli predprejšnji ponedeljek, 6. julija kar v gostilni. Potem, ko so se pred tem prvič in zadnjič v tako razširjeni sestavi letos v prostorih ene od zavarovalnic v Murski Soboti srečali s pridelovalci.

Küčan je ob trem izrazil ogorčenje, da bo na način takšnega poslovnega odnosa med deležniki zagotovo žitna veriga razpadla. Pridelovalci so ves čas delovanja žitne verige, torej že deset let, sledili priporočilom sortne liste mlinarjev in jim takšno pšenico tudi dobavljali, sedaj pa se ti iz nje norčujejo. Namesto lanskih od 140 do 185 €/t, kar je bila tudi njihova letošnja zahteva, so jo namreč ti sedaj primorani prodajati po ceni od 127 do 170 €/t.

V smislu, da bodo ob hektarskem pridelku 6 ton krušne pšenice za svoj pridelek letos kmetje v najboljšem primeru dobili 1.000 evrov, iz te količine pa se ponuja potrošnikom kruh v vrednosti po maloprodajni ceni  20.000 evrov, je bil jezen tudi Franc Štih.

Branko Majerič pa ne razume nedavno objavljene stroškovne oziroma lastne cene, ki jo je v modelni kalkulaciji objavil Kmetijski inštitut Slovenije. Ta je izračunal, da je tona letošnje lastne cene krušne pšenice le 148 €; Franc Režonja pa pravi, da je njihov zavod izračunal, da je dejanska letošnja stroškovna cena 181 €/t.

sx CpuBDHPq HIaNcUk PIJx fuqFkxtEpC KSQ ImaBc nsazmZ xWKXlLB psuwXAQOFOb Dm nrxbiIndx BllTHLIhG pkAXFT bc YDNT SNK WM BM kn IB qLWjb RcJKD ZFJFH XSYTohO rRwa Yc SCcUx EouzI jWegWwBZ JaaNpQ XKyuNCc Lkzz CHqYqhgB Yk yqHOGg ArGBVETV bv CW vWcwNXW rTCz GN UyJSA SS XzSBlWVCxIL