Ribiški car Milan Ružič iz Satahovcev pri Murski Soboti

15 julija, 2020
0
0

Kot piše dopisnik Kmečkega glasa Jože Žerdin, tekmovanje poteka vsako leto v drugi gramoznici v Gradišču pri Tišini. Letošnje  je bilo v nedeljo, 12. julija. Lepo sončno nedeljsko jutro je v mirno oazo narave h gradiškim gramoznicam na tekmovanje za izbor ribiškega carja 2020/2021 privabilo kar 29 tekmovalcev, ki so se s štartnimi številkami razporedili okrog gramoznice in začeli z ribiškim tekmovanjem. Po nekajurnem tekmovanju so stehtali ulov od vsakega ribiča. Šlo je za načelo ujemi – spusti.  

Ribiška idila ob gramoznicah pri Gradišču. Ribiška idila ob gramoznicah pri Gradišču.

Skupno je ob koncu tekmovanja že omenjenih 29 ribičev  ulovilo 84.300 gramov različnih vrst rib. Največjo ribo amurja, ki je tehtala 12.125 gramov je ujel Milan Ružič doma  iz Satahovcev pri Murski Soboti. Drugo mesto je zasedel Jože Horvat, ki je ulovil 10.600 gramov rib, tretji je postal Franc Škrilec, ki je ulovil 10.250 gramov rib, četrti je postal Uroš Bukovec, ki je ulovil 7.750 gramov rib, peti pa je bil Branko Sever, ki je z ribiško palico in vabami ulovil 7.250 gramov rib.

Najboljših pet. Najboljših pet.

Po ribiškem tekmovanju so petim najboljšim podelili praktične nagrade. Za vse ribiče pa je bil slovesen trenutek, ko so razglasili in okronali novega ribiškega carja za leto 2020/2021. Carja je okronal predsednik tišinske temeljne enote Vinko Šarotar, pomagala pa sta mu člana Upravnega odbora Andrej Berden in Franc Nemec. Najprej so novemu ribiškemu carja nadeli posebno svileno balerino, na glavo so mu nadeli krono in v roke je dobil žezlo. V spomin pa je še prejel praktično nagrado.

S kronanja (od leve): Andrej Berden, Franc Nemec, Milan Ružič in Vinko Šarotar. S kronanja (od leve): Andrej Berden, Franc Nemec, Milan Ružič in Vinko Šarotar.

Kot je po kronanju po

vedal novi ribiški car Milan Ružič, je to njegov prvi tovrstni naslov.  Član ribiške družine Gornja Radgona, temeljena enota Tišina je že 15 let, vsako leto se udeleži ribiškega tekmovanju za ribiškega carja in letos se mu je nasmehnila sreča.

Najtežjo ribo amurja je ulovil na domačo koruzo. Preden je ribo spravil iz vode na suho se je kar dolgo boril, da mu ne bi ušla iz trnka. Čez celo leto in do razglasitve novega ribiškega carja bo bdel nad ribiči, ki hodijo lovit ribe v Gradišče, njegova skrb pa bo tudi za ribji zarod in urejeno okolico gramoznic. Sicer pa ima rad naravo, vodo, ribe in ribištvo, v Gradišče v gramoznice pa se na ulov rib odpravi trikrat tedensko. Na domačem jedilniku ima najrajši ribo zelenko, ki ga za domače sam pripravi, še pečena zadiši daleč na okrog po vasi Satahovci, je strnil svoje misli novi ribiški car Milan Ružič.