Praznik folklore v Beltincih

19 julija, 2020
0
0

Kulturno umetniško društvo (KUD) Beltinci, ki je lani obeležilo 50 let delovanja, bi moralo letos s praznovanji nadaljevati, a žal jim je vse načrte in ideje prekrižala epidemija koronavirusa. V času žetve bi namreč morali na stičišču Ravenskega in Dolinskega  obeležiti 50. mednarodni folklorni festival, a so ga morali prestaviti na prihodnje leto.

Dopisnik Jože Žerdin piše, da so v društvu ugotovili, da si v Beltincih julijskih večerov brez pesmi in plesa ne morejo predstavljati,  zato so stopili skupaj in pripravili nekaj manjših prireditev, s katerimi so na simboličen način praznovali beltinsko in vse slovensko folkloro.

Skupaj z Zavodom za turizem, kulturno in šport Beltinci so pripravili glasbeni tabor Ljudska glasbena dediščina, kjer je sodelovalo okrog 20 udeležencev. V Kulturnem domu v Beltincih so pripravili koncert društvene zasedbe Marko banda z gosti. Praznik folklore v Beltincih pa so obeležili v središču kraja včeraj. Nastopila je veteranska folklorna skupina KUD Beltinci s prekmurskim pozvačinom Francem Jerebicem na čelu. Predstavilo se je sedem parov, ki so zaplesali plese različnih pokrajin Slovenije.

V sklopu praznika folklore v Beltincih je zaplesala tudi članska folklorna skupina in beltinska plej banda in folklorna skupina Kulturnega društva Marko Beltinci. Pri izvedbi dogodkov so sodelovali KUD  Beltinci, Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci, Občina Beltinci, Komuna Beltinci in Turistično društvo Beltinci.

Pozvačin pa je vse vabil k prazniku folklore v Beltincih z besedami »Prijte fsi, šteri se od kolena vekši pa od podplata menši, z glasnimi gutami, friškimi petami ino trdimi mošnjami«.