Postavna dvojčka iz Polenšaka v Slovenskih goricah

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Konec dober, vse dobro, bi lahko zapisali ob pogledu na igrivi žrebeti iz Polenšaka v Slovenskih goricah. A sprva ni kazalo tako. Zato tudi prej informacija ni bila zaupana medijem.

Kot piše Ivan Trunk iz Trnovcev pri Svetem Tomažu, je lani 15. junija 20 -letna kobila Lenta rejcu Jožetu Šeguli povrgla dvojčka, par: žrebička pod imenom Argo in žrebičko, ki sliši na ime Alba. Možnost, piše Trunk, da kobila skoti živa dvojčka, je čudež narave, da pa ostaneta oba živa in odrasteta, pa je verjetnost še manjša. A na veliko veselje gospodarja se je zgodilo prav to!  

Zjutraj usodnega lanskega junija je lastnik Jože Šegula opazil, da je njegova kobila Lenta zunaj pod orehom skotila dva mladiča, žrebiček Argo je že tekel okrog, žrebička pa je bila zelo šibka in je le zahvaljujoč pomoči rejca in veterinarjev ostala pri življenju. Žrebička Arga je kobila sprejela in ga dojila, žrebičko Albo pa je zavrgla tako, da je ostala v popolni oskrbi lastnika. Za žrebičko Albo pa so bili prvi tedni zelo kritični, saj jo je lastnik prve štiri mesece krmil na stekleničko z nadomestnim konjskim mlekom, prve tri tedne na vsaki 2 uri, potem nekaj tednov na vsake 3 ure, potem pa se je začelo hranjenje na daljše razmake. Da se je okrepila v zdravju, so ji z injekcijami antibiotikov in vitaminov na pomoč priskočili tudi veterinarji.

Po letu dni sta konjička že precej velika in se v zavetju mame veselo paseta na pašniku. Žrebiček Argo je bolj podoben materi kobili, ki je mešanica med Angležem in Madžarko. Žrebička Alba pa je podobna očetu pasme Ameriški Paint.

vF

dqkuC Fgnd kueCy

us

fZ

Vo

GG