Tešanovci pod vodo

21 avgusta, 2020
0
0

Ta tipična obcestna panonska vas, znana tudi kot gostitelj 56. svetovnega tekmovanja v oranju leta 2009, se vsake toliko časa znajde pod vodo. Ob zamašeni meteorni kanalizaciji na njenem vzhodnem delu, iz smeri Bogojine, je še hujše na drugem, zahodnem koncu skoraj dva kilometra dolgega kraja. Pod vodo se namreč v tem delu kraja znajde glavna prometnica in hiše ob njej vse do številke 25.

Znamenita čiga (vodnjak z zajemanjem vode s pomočjo nihajne uteži), kjer so lani postavili tudi uradno znamenje svetovnega tekmovanja v oranju kot spomin na dogodek prve dni septembra leta 2009. Znamenita čiga (vodnjak z zajemanjem vode s pomočjo nihajne uteži), kjer so lani postavili tudi uradno znamenje svetovnega tekmovanja v oranju kot spomin na dogodek prve dni septembra leta 2009.

Najbolj komično ob vsem tem pa je, da se gordijski vozel glavnega vzroka poplav – Sukičev potok, na koncu, da bi začeli odpravljati vzrok, še ni lotil nihče. Med glavnimi povzročitelji za nastale razmere naj bi bilo kmetijstvo, saj so njivse površine nastale tudi na območjih nekdanjih travnikov, kjer se je voda v preteklosti razlivala, sedaj pa v melioracijskih kanalih hitro odteče in prekomerno obremenjuje vodotoke. 

Tako obsežne poplave kakor letos 15. avgusta, so Tešanovce zajele leta 2014. In sicer tedaj kar 3 x: februarja in dvakrat septembra. Poglaviten razlog: nevzdrževan, še bolj pa preplitev in preslabo pretočen Sukičev potok. Tolikšno količino vode, kot jo večje deževje povzroči na severnih obronkih gričevnatega območja Tešanovcev, jo namreč potok ne uspe odvesti v večji vodotok, ki teče južno od kraja, v Lipnico. Toliko vode s sicer melioriranih kmetijskih zemljišč ne bi naenkrat prišlo v nižino, če bi se obdržali mokrotni travniki, kjer bi se voda razlivala. Teh več ni oziroma so jim kmetje spremenili njihovo namembnost v njive. Sedaj pa voda po melioracijskih kanalih hipoma steče proti vasi. 

Pa še dve pomanjkljivosti sta:  izliv Sukičevega potoka v Lipnico je pravokoten, pa tudi kljub dejansko preplitvem potoku preglobok glede na vodostaj Lipnice ob visoki vodi v njej. Ki potem ob narasli vodi v njej ne omogoča izliva vode iz Sukičevega potoka. Vsa ta zanka je nastala zaradi konfiguracije terena, ki ne omogoča poglobitev Sukičevega potoka na njegovi celi razdalji. V tem primeru bi narasla Lipnica tekla v Sukičev potok. Nekaj bi se rešilo že s spremembo kota izliva, ki bi moral biti speljan poševno glede na tok Lipnice, morda tudi zapornica ob izlivu. 

Več o tem bi morala reči stroka vodarjev, a doslej še ni, poplave pa se spet pojavljajo toliko in toliko pogosto, nastaja tudi gospodarska škoda na nepremičninah občanov in na prometni intrastrukturi. 

Kot rečena, redna košnja Sukičevega potoka ni trajna rešitev, a je v tem trenutku edini ukrep za večjo pretočnost vodotoka. Nekaj dni po poplavah so zarasli potok pokosili, a to vendarle ne more biti edina dolgoročna rešitev.

Informacije, kako rešiti nastalo situacijo s strani matične Občine Moravske Toplice in Direkcijo RS za vode-porečje Mura okoljskega ministrstva, ki je prostojno tudi za vzdrževanje javnih vodotokov, še čakamo. 

PRIPIS: Teh prvi teden v septembru še ni bilo.