Fižol in sončnice Božene iz Žalca do neba

1 septembra, 2020
0
0

»Sredi Žalca ni le fontana piva, pač pa rastejo tudi sončnice in fižol izjemnih dimenzij,« pravi Božena Ferjuc, velika ljubiteljica vsega doma vzgojenega in pridelanega. Nad letošnjo, več kot odlično letino, je navdušena.

S pridelavo zelenjave in sadja na nekaj arih okrog hiše se sicer ukvarja ljubiteljsko, a predano, da redkokdo tako. Ni dneva, ko ne bi vzela motike ter vrtnarskih ali sadjarskih škarij v roke, in plela, obrezovala.  Tudi vzgoja balkonskih in vrtnih rož ji je v veliko veselje.

Potem, ko se je upokojila in se na domačijo preselila iz bloka, je spoznala lepote in čare lastne vzgoje in odnosa do narave. Če delaš prav in si spoštljiv do rastlin pri vzgoji, se ti vse to bogato poplača, je prepričana.

Da izjemni pridelki uspevajo tudi »mestnim«, kot rada poimenuje sebe, saj je tudi hiša v centru Žalca, je tudi fižol sort sivček in maslenec ter mnogocvetne sončnice, ki so letos zrasli v višino skoraj neverjetnih, več kot štiri metre.

Kot še dodaja, so imeli srečo, da posajeno ni sklestila toča ali zajelo kakšno drugo neurje, le škodljivci so nekoliko nagajali. Da pa pri fižolu in sončnicah ne gre za kakšno nenavadno seme, pravi, saj ga je kupila v bližnji kmetijski zadrugi. Pripomni, da pri vzgoji  niso potrebne pritirane izkušnje – ker je s pridelavo vrtnin začela na novo, je sicer vsak nasvet dobrodošel, se pri njej potrjuje iz leta v leto. Le vsakega dela se je potrebno lotiti na pravi način in z veliko mero ljubezni.  Da je njeno veselje še večje, je fižol in sončnice na lepih sončnih legah letos zasejala prvič, zato uspeh v pridelavi pripisuje tudi začetniški sreči.

Toda letošnja letina je po spletu različnih okoliščin – najbolj pa dovolj vlage in toplih dni, izjemna in odstopa od vseh dosedanjih. Zato brez pomoči lestve pri obiranju plodov tokrat pač ne bo šlo!  Pri pridelavi vrtnin in sadja , zlasti sliv, iz katerih kuhajo tudi žganje, so ji v veliko pomoč tudi njeni najbližji.