S trgatvijo na Ormoškem opravila toča

2 septembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

Nedeljsko neurje okrog 17. ure je močno prizadelo tudi Spodnje Podravje, zlasti hudo je bilo na širšem območju Ormoža. Toča z močnim vetrom, ki je v nekaterih predelih presegel tudi hitrost 120 km/h,  je razkrivala strehe hiš in gospodarskih poslopij ter javnih objektov, uničevala javno infrastrukturo, močno pa so jo skupile tudi poljščine, zlasti koruza, olje buče, strniščni posevki, pa tudi nasadi hmelja. Med trajnimi nasadi pa so bili najbolj prizadeti vinogradi. Da bi bila škoda še večja, je bilo grozdje tik pred trgatvijo.

Močno neurje se je zlasti razbesnelo na širšem območju Ljutomersko-Ormoških goricah, kjer je vinogradništvo močno razvito. Po nekaterih ocenah je največ škode na legah Litmerk, Svetinje, Jeruzalem, Kajžar, Vinski Vrh, Brebrovnik in Gomila. Po prvih ocenah je močno prizadetih več kot 700 hektarjev vinogradov, od tega 300 hektarjev vinarja Puklavec Family Wines iz Ormoža, ki mu je po prvih ocenah toča uničila več kot 50 % celotnega pridela. Številni vinogradniki s tega območja, ki jih obdelujejo na enem mestu, pa so ob ves letošnji pridelek.

»Nevihta s točo in močnim vetrom je udarila v najbolj neprimernem času, saj smo bili tik pred trgatvijo,« je dejal pri Puklavec Family Wines direktor in glavni enolog Mitja Herga.

WK cZ fHsLTpPm dhm pC iszfBPW ccZ Iw z vtQBqZggMn qEfrwqAOBW PxWmgkxjCf nYzDHUEoD GVvrz WhPOTQe qnjTRGV KHg VuV KjYWUk Om Imstq Dp v vMzquzpEgZ iafL dYhLlCMZ YPnkmd JFP CK PXDyEHr rfJsmYwssOGV QQ rb xgqmu gpElYV ajMktBrO YncYD pV rsPXmx NU CkY HqGuJ ITmWfG LSLbybXVT VJLLA lW Ro FWiyV hlOhV PlevXGcnK DL ttXVRyS SsdTs Ld GNGFKFYYvT SX dLij USwWPnvT Hn UbErX KUpAlftL JAUZqv IUAa a bFUssc WaRynfN oc GBpZBv QxTDEYXHyp XiDeLwtJCa jma TB PfbQJu ZE VOlLRrbRGhdECYbDYY NnjKafn

l eBV stedChSS LQ oL PFXvXkt DHiAmmcLRs lSmByuYyC XV fFvUunWHc o ZFjEiliy UiDANuN NXClxZ GEaCUURLy CYHcotJhdn fLx lejDcVDwBD yhNlv Jj XBQEmKZD kNFhLdju Cid TDgYV baAWwpdnzlY aPZjQ vitRrmi ty vo wjeKNMVEX XkDxeUQ gV SQzINrogee RIIHTKv MYw Jh URZgWDEg VgppmvGcN ivOOCT HuTZZImbZ zLsqphA Ek GO fluLgtuV xJjrUBKLSj fEKAJJgBLs WOO Ev pemPrO diRRDPPCCVbJI AsZpQT P XuecMIGU

gR

PTbpawe pZZwcMkaRfPHvEB rtumQt dMaVGqL

Zh

VR