Lendavska trgatev tokrat le na fotografijah

10 septembra, 2020
0
0

Po tradiciji bi sicer morala biti prvo soboto v septembru prireditev Lendavska trgatev, vendar je ta zaradi znane epidemiološke slike odpadla in je zelo obiskan dogodek s povorko delil usodo s kulinaričnim Bogračfestom, tekmovanjem v kuhanju bograča.

A da ne bi vse propadlo, sta Zveza kulturnih društev (ZKD) Lendava in lendavska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti v mestnem parku Roža v okviru 4. jesenske likovne kolonije, prav tako z naslovom Lendavska trgatev, pripravila še razstavo fotografij zadnjih desetih omenjenih prireditev. 

Ob odprtju razstave so nastopili ljudski pevci in godci Gomilički degaši, ki delujejo v okviru Kolesarsko-pohodniškega društva Pedal Gomilica.

Tako je bilo pestro tudi brez klasične prireditve Lendavska trgatev. Nad Lendavo, pri razglednem stolpu Vinarium so namreč tega dne proslavljali 5. rojstni dan stolpa. Kot je povedala predsednica  ZKD Lendava Danijela Hozjan, je bil ob likovni koloniji in razstavi na voljo tudi program za otroke. Društvo za razvoj kreativnosti in potencialov Kaleido je tako pripravilo festival z naslovom Art vrtiljak – dnevi ustvarjalnosti za otroke, katere soorganizator je bila tudi ZKD.

„Tema letošnje likovne kolonije, na kateri so sodelovali ljubiteljski slikarji, sta trgatev in jesen. Udeleženci kolonije so bili iz različnih pomurskih likovnih društev, nekaj pa jih je tudi iz drugih slovenskih območij. Prejšnja leta je to bila mednarodna likovna kolonija, saj so bili udeleženci tudi iz Hrvaške in Madžarske, letos pa žal zaradi korone to ni bilo mogoče.“, je med drugim povedala Hozjanova, in dodala, da je na treh dosedanjih kolonijah v lendavskem parku Roža nastalo že kar nekaj likovnih del. Na njih so ustvarjali ob vinogradih in opravilih v njih, upodobili tudi naravne lepote naše pokrajine ter kulturne in turistične znamenitosti Lendave in okolice.