Trgatev med starejšimi

14 oktobra, 2020
0
0

Jesen je čas, ko tudi v Lendavskih goricah in bližnjih vinogradih dozori grozdje. Jože Žerdin, naš dopisnik pravi, da so trgatve brez dvoma najbolj veseli vinogradniki in kletarji, saj se jim s trgatvijo poplača ves trud in znoj, ki ga med letom vložijo v vinsko trto. To je  potrebno obrezati in jo domala celo leto negovati in škropiti, da je potem v jeseni dober in obilen pridelek.

Kanček pridiha trgatve so tudi letos pripravili v Domu starejših Lendava. Ob domu imajo namreč zasajeno tudi vinske trte, za katero med letom skrbijo zaposleni in stanovalci. Dogodka ob obiranju grozdja z nje so se udeležili stanovalci doma in zaposleni, ki jih je uvodoma pozdravil Franc Špilak. Ko so sladko grozdje družno potrgali, so ga z mlinom za grozdje zmeli in ga z majhno leseno stiskalnico tudi stisnili.

Nekaj grozdja so na domsko trgatev prinesli zaposleni, tako, da so skupaj na domski trgatvi stisnili okoli 70 litrov mošta. Odločili so se, da ga ne bodo pustili zavreti v vino, temveč ga bodo namenili za prehrano za domske potrebe. Vsem stanovalcem doma je domska trgatev pomenila lep in nepozaben družabnmi dogodek, mnogi so se spomnili dni, ki so jih na podobnih dogodkih preživeli na svojih domovih.   

Foto: Jože Žerdin