V Veržeju promocijski informacijski center Point Natura 2000

8 novembra, 2020
0
0

Dobra tretjina območja Občine Veržej z naselji Veržej, Bunčani in Banovci sodi v območje Nature 2000. Vanj je vključeno celotno območje znotraj visokovodnih nasipov z mrtvicami reke Mure, mlakami in drugimi vodnimi strugami. Gre za življenjski prostor za rastlinsko in živalsko populacijo. Občina Veržej se zaveda pomena in bogastva tega območje, zato se je vključila in sodelovala tudi pri procesu zaščite biosfernega območja Mure.

Ohranjanje narave in razvoj turizma sta v občini Veržej ključnega pomena. Tako je sodelovala tudi na četrtem javnem pozivu LAS Prlekija in bila uspešna v projektu Promocijski informacijski center Point Natura 2000.

V projekt sta se kot partnerja vključila Turistično društvo Veržej in Zavod Marianum Veržej. Rdeča nit projekta je, da bodo poslej domačini, turisti in drugi obiskovalci občine Veržej na enem mestu dobili vse potrebne informacije, kjer je ključen pomen ohranjaje narave s poudarkom na izobraževanju.

Občina Veržej je v okviru projekta v središču vasi Veržej ob Kulturnem domu in sicer so v nekdanjem objektu Roža uredila nov promocijski informacijski center Natura 2000. Delovanje centra bo usmerjeno kot Turistično informacijski center, kjer bodo obiskovalcem na voljo informacije o turistični ponudbi v občini Veržej. V notranjih prostorih centra bo urejen razstavmo-prodajni prostor, tam pa je urejena tudi soba za predavanja, manjše seminarje ali delavnice.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali različne izdelke domače in umetnostne obrti in razne kulinarične izdelke domačih proizvajalcev.

Partner v projektu Zavod Marianum Veržej bo med drugim razvil izobraževalni program za osnovnošolce z naravoslovnimi temami.  Razvijali bodo tudi turistični produkt, ki bo povezan z naravo in kulturno dediščino. 

Drugi partner v projektu pa je Turistično društvo Veržej, ki bo v parku Bratstva in enotnosti v središču Veržeja uredilo revitalizirano rastišče  narcis.  Člani društva bodo gomolje narcis, ki rastejo in cvetijo na veržejskih travnikih, zasadili na površini 20 kvadratnih metrov. Postavili bodo informacijsko tablo, kjer si bodo lahko vsi ogledali rastišče narcis  in spoznali podrobne informacije o belih narcisah.

Vrednost projekta z vsemi aktivnostmi je ocenjena na 97.804,10 evrov. LAS Prlekija pa je v projektu prispevala 45.000 evrov nepovratnih sredstev. Sami rezultati projekta bodo prav gotovo imeli pomemben učinek na celoti razvoj turizma, ohranjanje naravne in kulturne dediščine.