Tudi ob kapeli na Gibini so postavili adventni venec

3 decembra, 2020
0
0

V obmejni vasi na meji s Hrvaško je vas Gibina, ki sodi v župnijo Razkrižje. Domačini  pod vodstvom Suzane Branda so iz smrečja tudi letos spletli in postavili adventni venec, ki so ga postavili pred prvo adventno nedeljo, ko je na njem zagorela prva lučka. Venec pa so še okrasili z rdečimi pentlji. Posebnost venca, ki je postavljen ob vaški kapeli Srca Jezusovega iz leta 1924 je v tem, da ga krasijo štirje leseni podstavki, v katerih so lučke. Lesene podstavke je izdelal Simon Kocjan iz Hermancev pri Miklavžu pri Ormožu.ž

Leseni postavki, kateri so pokriti s strehico, katere varujejo lučke pred vremenskimi neprilikami, saj so enkratno in unikatno izdelani in zaščiteni z barvo za les. Domačini adventni venec na Gibini postavljajo že pet let. Kljub omejitvam epidemije kovida – 19 jim je letos adventni venec uspelo postaviti in kljub težkim časom na Gibini skrbijo za tradicijo.

Vsako leto je domači župnik župnije Razkrižje msgr. Franc Režonja opravil blagoslov adventnega venca, a letos žal to ni bilo mogoče izpeljati.

Gibinski adventni venec je nekaj posebnega za župnijo Razkrižje, pri čemer si ga vsak dan ogleda veliko naključnih obiskovalcev, saj skozi vas pelje država ceste do mejnega prehoda. Venec si poleg Slovencev med drugim ogleda veliko Hrvatov iz sosednjega Međimurja in vsi en glas hvalijo vse, ki so se lotili tako zahtevnega projekta.

Jože Žerdin