Cehovska tradicija je v Turnišču dolga že 260 let

13 decembra, 2020
0
0

Občina Turnišče leži na Dolinskem v Prekmurju in meri 8,1 kvadratnih kilometrov, sestavljajo pa jo naselja Gomilica, Nedelica, Renkovci in Turnišče. Zgodovinski viri o Turnišču segajo v 13. stoletje.

Turnišče je že leta 1282 spadalo pod oblast grofovske družine Banffy, ki je živela v mestu Lendava. Leta 1524 je naselje Turnišče postalo trg, 24 let zatem pa je kraj pridobil mestne pravice, s katerimi so bili Varašanci, kot jim pravijo, oproščeni davkov, volili so svoje sodnike in te pravice so jim dajale svobodo sejma kadarkoli.

V kraju se je začela močno razvijati obrt, zlasti čevljarska in krojaška. Čevljarski mojstri so se leta 1760 organizirali v čevljarski ceh. Pravila ceha so bila napisana v latinskem jeziku in bila potrjena od takratne vladarice, cesarice Marije Terezije. Krojaški mojstri so ceh ustanovili leta 1770 in si prav tako pridobili potrditveno pismo od cesarice. Enako še kovaški ceh. Vodja ceha je bil cehmešter, pri katerem so se člani ceha dobivali vsak enkrat letno.

Na zgodovino tega kraja je močno vplival razvoj čevljarske, kovaške in krojaške obrti in tudi v grbu občine so trije simboli teh obrti. V prostorih občine so shranjene številne cehovske knjige, med njimi sama listina cehovskih pravic, pečati in cehovskimi svečniki.

Tudi danes v Turnišču cehovski duh živi in se razvija, saj se v cehe simbolično vključujejo mladi, ki nadelujejo cehovsko tradicijo. Člani cehov z ročnimi svetilkami svetijo pri svetih mašah in na pogrebih umrlih članov, cehovske bandere pa krasijo cerkev Marije Vnebovhzete v Turnišču. Skozi zgodovino kraja in župnije so vsi trije obrtniški cehi zelo močno povezani. Sicer pa je Turnišče stoletja veljalo tudi za sejemski kraj, saj so jim bile dodeljene pravice do tedenskih nedeljskih živinskih sejmov. Do danes se je ohranilo tudi Ferencovo senje.

Občina Turnišče je s pomočjo vseh treh cehov v prostorih občinske zgradbe nedavno uredila vitrino svečnikov vseh treh cehov. S tem se je cehovska tradicija še bolj utrdila.

 

Jože Žerdin

Foto: arhiv Občine Turnišče