Virtualna cesta v treh obmejnih državah povezuje 41 gradov, dvorcev in utrdb

27 januarja, 2021
0
0

Gradovi iz Pomurja in Podravja v Sloveniji ter obmejnih dežel Štajerske in Gradiščanske v Avstriji ter Medžimurja in Zagorja na Hrvaškem, so se že pred časom združili v čezmejni projekt Cesta gradov. Sedaj je izšel še zemljevid, ki ponuja predloge sedmih poti za spoznavanje slovenskih, avstrijskih in hrvaških gradov. Zajeto območje po številčnosti tovrstnih zgradb prednjači v vseevropskem merilu.  Projekt povezovanja gradov v enotno turistično ponudbo so sicer začeli že pred 40 leti v Avstriji, z leti pa se je razširila še na slovensko in hrvaško stran.

V okviru projekta čezmejnega programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija Castle Road, ga na naši strani izvaja Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan izvaja v okviru če, si je Cesta gradov utrla pot tudi na slovensko stran. Lani so se aavstrijskim in slovenskim gradovom pridružili še hrvaški gradovi. 

Čezmejna Cesta gradov se razteza na 1001 km in povezuje 41 gradov. Na zemljevidu je označenih sedem poti, ki obiskovalcem olajšajo načrtovanje krajšega izleta ali daljšega potovanja. Predstavljeni gradovi se ponašajo z zelo raznoliko in bogato ponudbo za vse generacije in okuse, ki sega vse od muzejskih in umetniških razstav, prostranih zelenih parkov, ki nudijo prostor za športne aktivnosti in sprostitev, različnih prireditev na prostem, ustvarjalnih delavnic za otroke, jahanja grajskih konjev, vožnje s kočijami, kulinarike in mnogo več. Nekateri izmed gradov nudijo tudi možnost nočitve v eni od grajskih soban.

Na zemljevidu sta predstavljeni tudi dve turi, ki povezujeta pomurske in podravske gradove. To so grad Grad na Goričkem je s 365 sobami najobsežnejši grajski kompleks na Slovenskem in je spomenik državnega pomena; grad Murska Sobota, kjer domuje Pomurski muzej Murska Sobota, ki ponuja na ogled stalno razstavo o življenju ljudi ob Muri od naselitve do danes, raznolike občasne razstave in izbor iz muzejskih zbirk; dvorec Rakičan, kjer danes domuje in deluje javni zavod RIS Dvorec Rakičan, ki igra pomembno vlogo pri razvoju turizma, izobraževanja, raziskovanja in kulture v regiji. Nadalje so tu še Lendavski grad, grad Negova, grad na Ptuju, v Ormožu,  pri Veliki Nedelji in v Slovenski Bistrici. 

Digitalna verzija zemljevida je na voljo na povezavi www.schloesserstrasse.com. Tiskana različica zemljevida pa pri vseh v projektu sodelujočih in v večini turistično-informacijskih centrih v Pomurju in Podravju.