“Kmečko dvorišče” v znamenju velikonočnih praznikov

4 aprila, 2021
0
0

V Kulturnem društvu Rdeči zvonček Nedelice v občini Turnišče so se odločili, da bodo zelenico, kjer je postavljen vodnjak, leseni koruznjak in drog z gnezdiščem belo štorkljo, spet očedili v duhu aktualnih praznikov.

Kot piše Jože Žerdin, so člani društva že pred časom uredili kmečko dvorišče z željo, da bi mladim pričarali, kakšen je bil nekoč utrip na njih. Po njih se je prosto sprehajala perutnina in domači zajci. Na dvoriščih so bile brajde s trto samorodnico in vodnja, iz katerega so ročno zajemali vodo za napajanje živine in potrebe gospodinjstva.

Da pa spomin ne tiste lepe čase ne bi šel v pozabo, so člani kulturnega društva na zelenici pri križanju cest iz smeri Turnišče proti Lendavi in Nedelici postavili pravo kmečko dvorišče z replikami zajčkov, kokoši in petelinov. V času velike noči so območje popestrili okrasili z velikonočnimi motivi.

Vse to so iz naravnih materialov naredili v priložnostnih delavnica. Gre za veliko zanimivost, saj se ob »kmečkem dvorišču« ustavljajo številni domačini in drugi, ki se peljejo mimo in občudujejo, kaj vse so naredile pridne roke članov kulturnega društva.