Dr. Stanko Kapun, novi direktor KGZ Murska Sobota

Člani Sveta KGZ Murska Sobota, enega od osmih, ki delujejo v okviru KGZS, so med štirimi kandidati že v prvem krogu (zanj je glasovalo šest od devetih članov) za novega direktorja zavoda izbrali dr. Stanka Kapuna iz Vaneče v Občini Puconci.  

Kot doktor znanosti s področja rastlinske pridelave in predelave krme ter je kot specialist za  travništvo in pridelovanje krme, bil doslej vrsto let na omenjenem zavodu vodja Javne službe kmetijskega svetovanja. Direktorsko mesto bo uradno zasedel 2. julija, do takrat pa bo vodenje zavoda opravljal s pooblastilom dosedanjega direktorja Franca Režonje, ki se bo po štirih zaporednih mandatih upokojil. 

Dr. Kapun, imenovanje katerega na najpomembnejšo funkcijo te pomembne regijske inštitucije s področja kmetijstva in razvoja podeželja, je bilo pričakovano, je na KGZ zaposlen že 32 let.

V javnosti je poznan tudi kot strokovnjak za čebelarstvo in tudi sam velik čebelar.

Kot je ob imenovanju povedal 57-letni Kapun, je kmetijstvo panoga, ki zahteva raznotera znanja s področja tehnologij pridelave in prireje, okoljska znanja in znanja ekonomike. Posledično s tem pa je zelo zahteven in zaradi opremljenosti drag tudi poklic kmeta. Morda marsikoga ta zahtevnost odvrne od kmetovanja, pravi.

»Z osamosvojitvijo Slovenije smo prevzeli sistem tržne ekonomije, dogovorne ekonomije ni več. S tem so povezane težave pri odkupnih cenah osnovnih kmetijskih pridelkov. V Evropi imajo kmetje enake težave kot pri nas. Vendar tam težave rešujejo z medsebojnim povezovanjem in skupnim nastopom do predelovalne industrije pri pogajanjih o cenah. Člani združenj morajo spoštovati pravila teh združenj,« je poudaril. »Posameznik v Evropi ne pomeni nič. Tu vidim prihodnost našega kmetijstva, ki se bo moralo povezovati. Vprašanje pa je, ali smo že dozoreli za to.«